Meny
 

Meld deg inn i Ski Storsenters kundeklubb – send Ski til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Ski Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

Slow coffee

De siste årene har «slow coffee», eller håndbrygget kaffe, blitt mer og mer populært i Norge. 

Alexander Stockfleths Slow Coffee

Alexander Monsen hos Stockfleths på Ski Storsenter veier kaffe og vann, for å oppnå den perfekte koppen med håndbrygget kaffe.

Det er liten tvil om at nordmenn er kaffeelskere. Vi drikker rundt 160 liter kaffe i løpet av et år, og det er en kjent sak at det kun er finnene som slår oss på verdensbasis. Selv om de fleste kaffekoppene er fylt med sort traktekaffe, har en ny type bryggemetode blitt en stor trend hos kaffespesialistene – nemlig håndbrygg.

 

– Chemex, Aeropress, V60, Kalitta og Melitta. Håndbrygget kaffe, eller «slow brew», har mange navn, forteller Alexander Monsen hos Stockfleths Ski. Dette er fordi de forskjellige filterholderne og presskannene har ulike bryggemetoder. – Men, prinsippet er fortsatt det samme. Du gjør jobben for hånd.

 

Tydelige smaker

 

Hos Stockfleths Ski bruker de V60 – en av de fremste håndbryggerne som har kommet best i test flere ganger og som brukes i konkurranser. Alexander, som kom på fjerdeplass under årets NM i Kaffe, forklarer at det tar rundt tre minutter fra bestilling av en V60-kaffe, til servering:

– Så det er raskere enn å sette på en ny kanne med traktekaffe!

 

Denne typen kaffebrygging byr også på renere smaker. Med en vanlig kaffetrakter sildrer vannet fra et punkt og treffer noe av kaffen direkte, mens den malte kaffen på siden ikke får like mye varme. Du vil derfor få en ujevn ekstrahering.

– Med V60 heller vi vannet for hånd og sikter på all kaffen som er oppe i filteret, forklarer Alexander. – Vi rører også ganske mye slik at vannet kommer rundt all kaffen, helt likt, uten at det er visse punkter som ikke blir berørt. På denne måten får vi et renere brygg og et tydeligere skille mellom smakene som eksisterer i kaffen.

 

Alexander heller vannet for hånd og sikter på all kaffen som er oppe i filteret.

 

Enkelt å brygge selv

 

Har du drukket en kopp V60 hos Stockfleths og liker de rene smakene, kan kaffeentusiasten fortelle at det er lett å håndbrygge din egen kaffe hjemme:

– Det viktigste man trenger er noe å brygge i, matchende filter, noe å brygge oppi og selvfølgelig noe å brygge med, altså kaffe.

 

For å finne den beste bryggemetoden på favorittkaffen, anbefaler Alexander å skaffe en temperaturmåler til det kokende vannet, en vekt for å måle mengden kaffe og vann, og en timer for å finne den optimale ekstraksjonstiden.

– Ha en form for logg, eller følg en spesifikk oppskrift hver gang, og justere ut ifra de erfaringene du får. Skriv ned hva du smaker. På denne måten får du kvalitetssikret deg selv, du får mestringsfølelsen, du får god stemning – og da blir jo smaken enda bedre!

 

 

Sist endret - 13 september 2016