Meny
 

Meld deg inn i Ski Storsenters kundeklubb – send Ski til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Ski Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

leselyst

Bøkene som øker leselysten i sommer

Sommerens beste bøker! Her får du tips fra bokhandlerne i Ark og Norli om hvilke bøker barn, ungdom og voksne bør lese i sommer.

I sommerferien får de fleste bedre tid til å koble ut og slappe av. Kanskje du har tenkt at denne sommeren skal du endelig ta fram ei bok eller to du vil kose deg med? Er du usikker på hva som rører seg i litteraturverdenen om dagen, har vi gjort jobben lettere for deg. Vi stakk innom Ark og Norli på Ski Storsenter for å få deres beste lesetips i sommervarmen.

 

Bøker for barn

 

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik

Det var en gang tre bukker som het bukkene Bruse. En dag fikk de et brev om at de måtte begynne på skolen. – Hvorfor det? spurte den minste. – For at vi skal lære å lese og skrive, sa den mellomste. Men skolen har fått ny rektor. Hvem kan det være?

 

Bukkene Bruse-historiene har tatt Norge med storm, med god grunn. Dette er en morsom bok med humor for både store og små.

 

 

 

Jakten på Tyven-Tyven av Jørn Lier Horst, illustrert av Hans Jørgen Sandnes

 

Kunstmuseet i Elvestad har fått låne det berømte maleriet Tyven i én måned. Tiril og Oliver går for å se på det, og oppdager at maleriet som henger på veggen er en kopi. Tyven er stjålet! Dermed begynner Jakten på Tyven-tyven, og du får være med ved å finne spor, følge ledetråder, knekke koder og løse oppgaver. Det gjelder å ha øynene med seg. Løsningen finnes skjult i teksten og i bildene - og på neste side.

 

Nok en spennende bok i Horst og Sandnes’ sin detektivserie. Spennende og virkelighetsnær krim for de minste.

 

Tante Grusom av David Walliams, illustrert av Tony Ross

Tante Alberta hater at det er Stella, den tolv år gamle niesen, som er arving til Saxby herregård. På grusomt vis forsøker hun å få kloa i herregården: Forgiftning, innesperring og trusler. Stella må bruke all sin kløkt på å stoppe tanten. (Advarsel: Gamle herregårder huser også spøkelser!)

 

David Walliams blir beskrevet som den nye Roald Dahl! Spennende og morsom bok for barn i 8-årsalderen.

 

Ishavspirater av Frida Nilsson

Piraten Hvithode røver barn og tvinger dem til å jobbe i diamantgruven sin. Ingen tør å lete etter barna som blir borte. Men når Hvithode tar Siris lillesøster til fange, gjør Siri det ingen andre har våget. Hun legger ut på en farefull ferd for å finne piratenes øy og redde Miki.

 

En magisk fortelling om mot og kjærlighet, feighet og ondskap. Frida Nilsson sammenlignes med Astrid Lindgren.

 

Bøker for ungdom

 

Verden er en boble av Nicola Yoon

Madelines sykdom er like sjelden som den er berømt. Hun er allergisk mot nesten alt i hele verden, og har ikke vært ute på årevis. Så flytter Olly inn i nabohuset, og Madeline forelsker seg. Det kan umulig gå bra.

 

Boken gikk rett inn på førsteplass på New York Times’ bestselgerliste og er blitt filmatisert. Historien om Maddy og Olly er kreativt fortalt gjennom vignetter, dagboknotater, chat, illustrasjoner og tekst. Passer for ungdom i 14-årsalderen.

 

 

Den siste lærling - Heksenes hevn av Joseph Delaney

Tiden er i ferd med å renne ut for vokteren, som i årevis har beskyttet folk mot spøkelser, gjenferd og hekser. Hvem blir hans etterfølger? Valget faller på 13-årige Thomas Ward. Han har helt spesielle evner - og ser ting andre ikke kan se. Men er han modig nok?

 

Heksenes hevn er den første boken i den nye, store spenningsserien om Den siste lærling. Fantasy er i vinden, og denne boken er spennende, nervepirrende og vil vekke begeistring blant ungdommen.

 

 

 

13 gode grunner av Jay Asher

På vei hjem fra skolen finner Clay en pappeske med kassetter på trappen. Kassettene er fra Hannah Baker, en klassekamerat som døde for to uker siden. Han vil ikke ha noe med kassettene å gjøre. Hannah er død, og hemmeligheten hennes bør bli begravet med henne. Men så hører han Hannahs stemme si at han er en av de 13 grunnene til at hun er død. Hele natten gjennom lytter Clay til Hannahs stemme… og underveis oppdager han ting som forandrer livet hans for alltid.

 

En internasjonal bestselger som det også er laget en Netflix-serie av. Leser du boken vil du få med deg detaljer som ikke er vist i TV-serien. En bok å lære mye av.

 

Bøker for voksne

 

Arv og miljø av Vigdis Hjorth

“At ingen av dere på noe tidspunkt har spurt meg om min historie, har jeg opplevd og opplever jeg som en stor sorg.” Det er Bergljot, den eldste datteren i familien, som formulerer seg slik i en mail til sine søstre, etter at det har pågått en heftig diskusjon om forskudd på arv. Kjernen i arveoppgjøret er fordelingen av to sommerhytter som ligger ved siden av hverandre på Hvaler i Østfold. Et barndomssted, som alle har et forhold til. To døtre har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men så er det altså to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på i arvetvisten? Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Bergljot erfarer at det skal mot til for å uttrykke sin versjon av familiehistorien. Men bare gjennom å ta sine egne opplevelser på alvor og prøve å sette ord på dem, er det mulig å komme videre.

 

En høyaktuell bok som beskriver hvor betent det kan bli i familier når det kommer til arveoppgjør. Vinner av Bokhandlerprisen i 2016.

 

To søstre av Åsne Seierstad

En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene Ayan og Leila hjem til vanlig tid. Senere på kvelden får foreldrene sjokkmeldingen: Døtrene er på vei til Syria. På jakt etter dem tar faren seg inn i det borgerkrigsherjede landet, en reise som skal føre ham inn i områder kontrollert av Den islamske staten (IS). Dette er bare starten. I To søstre går Åsne Seierstad løs på et av de viktigste og mest kompliserte spørsmål i vår tid. Hvorfor radikaliseres muslimsk ungdom oppvokst i Vesten? Hva førte de to søstrene fra Kolsås til Kalifatet? Hvem er Ayan og Leila? Som få andre makter Åsne Seierstad å komme tett på personene hun skriver om. To søstre er historien om jentene som dro, et land i krig og om en familie som splittes. Det er også en fortelling om Norge i dag.

 

Åsne Seierstad klarer å skrive denne boken uten å ta noens parti. En utrolig spennende bok som gjør deg litt klokere.

 

 

Hviskeren av Karin Fossum

Ragna Riegel jobber på Europris og bor alene i barndomshjemmet. Nå er foreldrene hennes døde, den eneste sønnen har flyttet til Berlin, og de har nesten ingen kontakt. Bare ett og annet jule- og bursdagskort. Ragna lever livet sitt innen strenge rammer: Hun liker jobben fordi den er full av rutine, hun liker å sitte på samme sete i bussen hver dag, hun liker å handle det samme i nabolagsbutikken hver dag. Hun må ha orden på livet. Og det har hun, inntil den dagen hun finner et brev i postkassen med hennes navn på konvolutten og en utvetydig trussel skrevet med store blokkbokstaver på arket inni. Brevet gir støtet til et mareritt der Ragna Riegel blir truet på livet av en ukjent fiende. Der hun merker at hun må ta alle midler i bruk for å forsvare seg.

Romanen tar form av Konrad Sejers avhør av Ragna Riegel etter at det verste er skjedd. Etter at alt er for seint. Gjennom avhørene forsøker Sejer å lokke fram sannheten om det som har skjedd. Men er Ragna sannferdig? Eller fører hun omgivelsene grundig bak lyset? Det blir det Sejers oppgave å finne ut av.

 

Nifs, spennende og uhyggelig krim som har fått en haug av seksere på terningene.

 

Størst av alt av Malin Persson Giolito

De seks i klasserommet pleide ikke å henge sammen. Fem var elever, men denne morgenen satt de ikke ved pultene sine og lyttet konsentrert til læreren. Nei. Denne dagen, og livene deres, var i ferd med å bli ødelagt for alltid.

Hvem var de? Hvorfor var de der? I akkurat det rommet, på akkurat det tidspunktet? Og hvorfor sitter Maja Nordberg ni måneder senere i retten mellom advokatene sine mens hun gjentar disse ordene for seg selv: Uskyldig til retten har sagt at man er skyldig?

 

Kåret til årets beste svenske krimroman og rett og slett en veldig spennende krimbok å lese i sommer.

 

 

Bokhandlernes favoritter

 

Joakim (19) jobber hos Ark på Ski Storsenter og har en klar favoritt han vil anbefale som sommerlig lektyre.

 

– Vindens navn av Patrick Rothfuss er den første boken i en fantasytrilogi. Plottet er spennende, boken er vakkert skrevet og jeg liker godt karakterene, sier Joakim, og legger til at boken er en blanding av «voksen» Harry Potter og populære Game of Thrones.

 

 

 

Butikksjef hos Norli på Ski Storsenter, Magnus, trekker fram boken Bjørnstad av Fredrik Backman som sin sommerfavoritt.

 

– Denne boken er en skikkelig “pageturner” og den er underholdene og engasjerende. Den handler om en svensk skogslandsby og dynamikken man opplever på et lite sted. Dette er en bok man blir umiddelbart engasjert i, sier Magnus.

 

Bøker må så klart med i bagasjen i sommer. Les mer om hva som er lurt å tenke på når du pakker til ferien!

Sist endret - 07 juli 2017