Meny
 

Løpeklær til vintervær!

Det kan være vrient å kle seg riktig når man skal løpe ute i vinterværet. Heldigvis finnes det en rekke flott utstyr som gjør løpeturen behagelig – også når gradestokken viser minus!

Løping kan være en helårsidrett hvis du har riktig utstyr.

 

En av de største feilene du kan gjøre før du setter ut på en utendørs løpetur i vintermånedene, er å ta på deg for mye klær. Selv om det virker som en selvfølge å legge på så mange lag som mulig når gradestokken viser minusgrader, kan dette ha konsekvenser for hvor behagelig løpeturen blir.

 

– Du risikerer å bli kald, fordi du vil svette så mye, forklarer Hanne Gulbrandsen, som er butikksjef på Löplabbet på Ski Storsenter.  – Da klarer ikke kroppen og klærne å transportere vekk den svetten, så den blir liggende inntil kroppen og gjør at du blir kald, og at det blir ubehagelig å kjøre den økta du skal kjøre. – Det å tørre å være litt kald når du står på trappa, før du skal begynne økta, det er viktig, oppfordrer butikksjefen.

 

Trelags-prinsippet

Christopher Lillehagen, avdelingsleder for Sport og Fottøy på G-MAX Ski, anbefaler trelags-prinsippet på overkroppen for den mest behagelige løpeturen.

– På overkroppen anbefaler vi ull eller superundertøy innerst, som holder deg tørr. Og så har du mellomlaget som skal være pustende, som holder deg varm, men som også slipper varmen ut. Til slutt har du et vindtett plagg ytterst som beskytter mot vær og vind.

 

G-MAX: Swix Racex Bodywear LS Superundertøy Dame (449,-) 

Frank Shorter Amon Half Zip Treningsgenser Mann

G-MAX: Frank Shorter Amon Half Zip Treningsgenser Herre (299,-)

Nike Vapor Løpejakke Dame

G-MAX: Nike Vapor Løpejakke Dame (999,-)

 

Hva med underkroppen?

Når du løper er det beina som jobber hardest og skaper varme. Derfor kan stillongsen som oftest få bli værende igjen i skuffen. – Hvor varm eller kald man er, er jo selvfølgelig veldig individuelt fra person til person. Vi anbefaler en god løpetights, men er det skikkelig kaldt kan det være lurt med ullstilongs og en vindtett bukse, forteller Christopher.

 

Man taper mye varme gjennom hodet og hender, så det er lurt med en løpelue og hansker. På denne måten kan man også regulere kroppstemperaturen og ta av seg disse plaggene etter hvert som du blir varmere.

G-MAX: Frank Shorter Rachel Thermo Løpetights Dame (200,-)

 

Löplabbet: Gore Mythos WS SO Tights Dame (1350,-)

G-MAX: 2XU Thermal Compression Tights Herre (799,-)

 

Piggsko er stadig mer populært

Det er ikke bare hva vi har på oss på hodet og overkroppen som har noe å si for hvordan løpeturen blir, men også hva vi har på føttene. – Får du ikke riktig feste, så du må holde igjen litt. Og da kan du få strekk eller ubehag, forklarer Hanne.

 

Vinterpiggskoene sørger derfor for en trygg løpetur. Hos Löplabbet merkes det at stadig flere velger løping som helårsidrett. – Salget av sko med pigg har absolutt en bra økning fra år til år. Så fort snøen faller og det blir glatt, kommer folk for å kjøpe sko med pigger, forteller Hanne.

 

Når snø og glatt føre har takket for seg, kan piggskoene brukes som terrengsko på sommeren når det er sleipt, vått og glatt i terrenget. – Skoene har 12 til 20 pigger og er veldig slitesterke, så de tåler også litt ren asfalt hvis man kommer over det, opplyser hun.

 

 

G-MAX: Nathan LightFit Blacklight Løpevest (449,-)

 

 

Löplabbet: VJ Sarva D'vil 2, unisex (1750,-)

Gator Islander Sock

 

 

Löplabbet: Gator Icelander Våtsokk (500,-)

 

Pigg dine egne sko!

Hanne forteller også at du i tillegg kan pigge dine egne favorittsko hos Löplabbet, for å sørge for at du får den smidigheten i skoen som du er vant til:

– Det anbefaler vi mest hvis du skal kjøre intervaller eller raskere turer. Vi pleier å sette mellom 12 og 20 pigger, men de er ikke like slitesterke, så de vil bli fortere butte, og ikke ha like bra grep hvis det blir mye asfaltløping med dem.

 

Det tar ikke lang tid å pigge skoene, og legger du handleturen til Ski Storsenter kan favorittskoene gjøres klare for vinterføret mens du vandrer rundt i butikkene.

 

Det er viktig å huske på at de fleste joggesko ikke er like vannavstøtende som vinterpiggskoene, og at det derfor er lurt med gode sokker. Hanne anbefaler å investere i et par neoprenesokker eller ullsokker, for å holde føttene varme i både slaps og sludd.

 

I tillegg til riktig klær og sko, oppfordrer både Christopher og Hanne til bruk av refleks når du løper ute - og det finnes mange fine varianter på markedet. Alt i fra en god, synlig refleksvest, til små LED-lys som kan festes med magnet på alt fra krage til sko.

Sist endret - 03 juli 2017

Relaterte butikker

Bilde logo G-max
bilde logo løplabbet