Meny
 

Meld deg inn i Ski Storsenters kundeklubb – send Ski til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Ski Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

Så grønnsaker og sommerblomster nå

Start forberedelsene allerede nå og så frøene som blir grønnsaker, sommerblomster og krydderurter til sommeren.

Så grønnsaker og sommerblomster

Du finner alt du trenger hos Ski Storsenter når du skal så. Liten rive og spade, papirpotte og gaffel er fra Flying Tiger Copenhagen, hønsenetting og tomatfrø fra Panduro, salatfrø fra Mester Grønn.

Selv om snøen fortsatt ligger ute, er det på høy tid å starte med hageforberedelser inne. Du kan så både grønnsaker, krydderurter og sommerblomster allerede nå, og du trenger nødvendigvis ikke hage eller stor uteplass for å kunne dyrke frem herlighetene. En vinduskarm eller et plantebord er nok.

 

Dette trenger du

Å dyrke egne grønnsaker er noe mange drømmer om, og det er egentlig ikke så veldig vanskelig å få det til. Hos Mester Grønn får du både gode råd og det meste av utstyret du trenger:

  • Plantekar
  • Plastposer/lokk og små pinner
  • Såjord
  • Merkepinner
  • Dusjflaske
  • Potter og jord til ompotting
  • Næringsrik blomsterjord og potter
  • Frøposer

 

Hos Panduro får du også frøposer av forskjellige slag, jord, samt diverse utstyr til såingen. Andre butikker det kan være lurt å stikke innom er Jernia, Clas OhlsonFlying Tiger Copenhagen og Nille.

 

Bestem deg for noen sorter du har lyst til å så og les bakpå frøpakkene for å se når og hvordan frøene skal sås.

 

Slik sår du

Du kan kjøpe små potter i butikken, eller bruke bunnen av tomme melkekartonger når du skal så frø. Fyll opp med fin jord og sett frøene i jorda, 4-5 frø i hver potte. Ha jord over frøene og spray lett med litt vann. Legg så plastlokk eller annen plast som støttes opp av pinner over og sett pottene på et lyst sted som holder 20-24 ˚C. Husk å merke pottene med hva du har sådd i dem og når de ble sådd. Du kan for eksempel bruke ispinner eller andre trepinner som du skriver på.

 

Du finner mange typer frø, både sommerblomster og grønnsaker, hos Mester Grønn og Panduro på Ski Storsenter.

 

Vann, luft og ompotting

Det er viktig å huske på å vanne underveis, men pass på å at du ikke gir for mye, da kan frøene råtne. Hold temperaturen jevnt på 20-24 ˚C og luft gradvis som spirene begynner å vokse. Når spirene har fått 2-3 blader er plantene klare for ompotting, eller prikling som det også heter. Da skal plantene flyttes til større potter med næringsrik jord. Temperaturen senkes nå til 17-18 ˚C, og plantene trenger fortsatt mye lys.

 

Et lite drivhus er genialt å ha til innendørs dyrking. Dette fra Nille får plass i en dyp vinduskarm og gir plantene et godt voksemiljø.

 

Flytt plantene ut

Etter hvert som temperaturen stiger ute, er det fint å begynne å herde plantene ved å sette dem ut noen timer om dagen. Plantene tåler ikke å bli satt rett i sola, så start gjerne med å sette dem i skyggen. Det bør helst være vindstille og over 10 ˚C. Gradvis kan du vende plantene til sol ved å sette dem noen timer i sol og halvskygge, og øke tiden i solen etter noen dager. Når nattefrosten endelig er over, kan du plante ut blomster og grønnsaker i jorden om du vil.

Husk å gjødsle slik at du får sterke og store planter.

 

Se gjerne på nettsiden til Mester Grønn for mer utfyllende informasjon om hvordan du sår frø: https://www.mestergronn.no/inspirasjon/enkle-tips-til-hvordan-sa-fro/

 

Sår du frø nå, kan du glede deg over både egendyrkede sommerblomster og grønnsaker når sommeren kommer.

Sist endret - 03 juli 2017