Meny
 

Meld deg inn i Ski Storsenters kundeklubb – send Ski til 2070, og du vil motta eksklusive tilbud og aktiviteter fra Ski Storsenter. Vår personvernvilkår finner du her.

familie og kjæledyr

VÅR BESTE VENN: Det er viktig å ta vare på kjæledyrene våre i sommervarmen. Hunder blir fort dehydrerte og trenger tilgang på vann og skygge.

Slik tar du vare på kjæledyrene i sommervarmen

Det skal ikke mye til før kjæledyrene våre kjenner varmen på kroppen. Her er gode tips fra Ski Akvarium for hvordan du forhindrer en overopphetet hund eller katt.

- Den største synden folk gjør med dyrene sine i sommervarmen er å etterlate dem i bilen, sier Finn Arnesen, butikksjef ved Ski Akvarium

 

- Det tar ikke lang tid før bilen blir veldig varm. Det nytter ikke å ha en liten glippe i vinduet - etter én time er det badstue i bilen, sier Finn. Hans anbefaling er å ikke ha hunden eller andre dyr i bilen i det hele tatt om du skal forlate den.

 

VANN ER VIKTIG: Pass på at kjæledyret ditt alltid har tilgang på friskt vann!

 

Hunder svetter fra munnen

Det mange kanskje ikke vet er at hunder svetter fra munnen. De tar opp vann fra lungene, og blir derfor veldig fort dehydrerte.

 

- Hvis hunden har blitt overopphetet eller dehydrert, er det aller viktigste å gi hunden vann, samt å legge på kalde omslag. Fukt for eksempel et håndkle i kaldt vann som du legger rundt hunden, sier Finn Arnesen. Kontakt også veterinær slik at hunden kan bli undersøkt ordentlig. 

 

FERSKT OG GODT: Skift vann hver dag i vannskålen, da blir hunden din glad!

 

Slik unngår du dehydrerte og overopphetede kjæledyr

Om du absolutt må ha hunden eller et annet kjæledyr i bilen mens du selv er vekk fra den, finnes det noen tiltak du kan gjøre for å unngå at det blir altfor varmt.

 

NEDKJØLING: Hunder svetter mye fra munnen og trenger påfyll. Denne “isen” skal dynkes i kaldt vann, og så kan hunden ha den i munnen.

 

- Mange tenker at det er nok å sette bilen i skyggen og ha vinduet på gløtt, men allerede etter én time i skyggen blir det over 40 ºC inne i bilen, sier Arnesen.

 

KJØLEMATTE: Den kjølende madrassen virker svalende på varme dager og inneholder en ufarlig gel som aktiveres ved trykk og holder seg sval så lenge hunden ligger på den. Du finner slike matter hos Ski Akvarium.

 

- Det finnes gitter man kan sette i vinduet slik at det blir full lufting i bilen. Bakluken kan stå litt åpen ved hjelp av kroker og dyret bør få ligge på kjølematter, råder Ski Akvarium.

 

I tillegg er det selvfølgelig viktig at dyret har god tilgang på vann.

 

HUNDEIS: Akkurat som oss mennesker trenger hunden å kjøle seg ned. Hundeis med sunne ingredienser til varme firbeinte.

 

Katt, fugl og fisk i sommervarmen

Det er ikke bare hundene som merker sommervarmen på kroppen. Katter blir også veldig sløve og apatiske. De søker gjerne skyggen og trenger tilgang på friskt vann.

 

KJØP EN VIFTE: Ann Inger Arnesen ved Ski Akvarium har mange ting som kan hjelpe dyrene i sommervarmen. Denne viften kan festes til dyrebur og øker sirkulasjonen i lufta.

 

- Til katter vil jeg anbefale en kattefontene, sier Finn Arnesen ved Ski Akvarium. Katter er spesielt kresne på vannet, og en kattefontene vil hele tiden rense vannet og gjøre det mer fristende for katten å drikke.

 

I SKYGGEN: Pass på at fuglene får nok skygge i varmen.

 

Fugler bør heller ikke ha det for varmt, og er det sol ute må du huske på å flytte buret vekk fra vinduene. Pass på at fuglene får nok skygge i varmen. Dersom fuglen er i utebur er dette ekstremt viktig.

 

VÆR OPPMERKSOM: Tropisk fisk tåler opp mot 30 ºC, men det er lurt å være oppmerksom på at de har det bra når det er varmt i været.

 

- Når det gjelder fisk så tåler tropiske arter opp mot 30 ºC, men vær forsiktig med kunstig belysning og varmekilder når det er varmt, råder Arnesen. Er det helt krise må du bytte vann. 

 

EN DEL AV FAMILIEN: Behandle dyrene som du ville behandlet deg selv og familien din i varmen.

 

- Knus bilrutene

Så hva gjør man hvis man kommer over en hund eller et annet kjæledyr som sitter innelåst i en bil og tydelig er overopphetet?

 

- Knus ruta! sier Finn Arnesen.

 

- Det er ulovlig å sette igjen et dyr på den måten så det er ikke du som får trøbbel med politiet, men eieren. Ser du et slapt dyr som ikke har tilgang på vann, må du finne en skål og gi dem det med det samme.

Sist endret - 03 juli 2017