Dette er de nye babyshower-trendene

gender reveal fest med tallerken som står gutt eller jente
damer som peker på en ballong som står baby gutt eller baby jente
Kake i blå og rosa med kakepynt som står boy or girl

Fullt fokus på mor, eller et eget «dadchelor party» for far? Vi har undersøkt hva som er i vinden på babyshower-fronten!

Å feire den kommende mammaen med en babyshower har de siste årene blitt en veletablert trend her til lands, og mange gravide håper på å bli overrasket noen uker før termin.

Nå ser vi i imidlertid at den amerikanske tradisjonen får selskap av nye typer feiringer. Det finnes nemlig mange andre måter å hedre en ny verdensborger på!

Vi har laget en oversikt over de nyeste tilskuddene på babyfestfronten, slik at du kan få inspirasjon – enten du venter barn selv eller har en venn eller et familiemedlem som gjør det.

Gender reveal party

En av de mest populære nye trendene er en såkalt kjønnsavsløringsfest – direkte oversatt fra engelske «gender reveal party». Som navnet tilsier, går markeringen ut på å avsløre kjønnet på babyen for venner og familie.

Festen ligner en babyshower, med leker, gavedryss og feiring, men det er gjerne de kommende foreldrene som er arrangører og inviterer inn venner og familie.

Det finnes mange ulike måter å avsløre nyheten på, og i noen tilfeller vet ikke engang foreldrene om babyen er gutt eller jente før det kommer frem på festen.

For eksempel kan foreldrene under ultralyden be jordmor skrive kjønnet på en lapp. Deretter kan de levere lappen til et bakeri og be dem om å lage en kake med et bestemt fyll hvis det er jente, og et annet hvis det er gutt. Og når kaken skjæres opp på festen avsløres barnets kjønn.

En annen løsning er å la familier og venner kaste piler på ballonger fylt med konfetti. Fargen på konfettien som faller ut idet pilen treffer ballongene avslører om babyen er gutt eller jente. Det samme kan gjøres med en piñata, som fylles med godteri og en lapp som avslører om det kommer gutt eller jente.

Ønsker du flere ideer til hvordan selve avsløringen kan gjøres, florerer det av personlige og morsomme løsninger på internett.

(Forslag til produkter som kan legges inn: Ballonger, konfetti, piñata, piler, pynt - som vimpler og lignende, søte innbydelser.)

Gravid kvinne får rød røyk på seg
Et langbord dekket med fat og glass
damer som sitter rundt gravid mor i casual klær med gaver

Momshower

I en tradisjonell babyshower er det mye fokus på barnet, med bleiekake, gjetteleker om hvordan babyen kommer til å se ut og gaver til den lille. Enkelte synes dette kan bli litt vel klissete, og for noen føles det også feil å feire før barnet er født.

Derfor har det blitt vanlig at man i stedet steller i stand en markering hvor det først og fremst er fokus på mor – dette kalles gjerne for en «momshower».

For en som har gått gravid i snart ni måneder og som har en fødsel foran seg, er det fantastisk å bli vartet opp. Dette kan også være siste gang hun kan omgås vennegjengen alene på en stund, og er dermed en fin anledning til å samle alle før babyen kommer.

Overrask henne med en lunsj eller middag, og kjøp gaver som er til henne. Dette kan for eksempel være myke inneklær fra Kid Interiør, hår- og hudpleie fra Kicks, eller en god bok fra ARK Bokhandel som hun kan kose seg med i den siste tiden før fødselen.

(Forslag til produkter som kan legges inn: gavetips – hår- og hudpleie, en fin velourjoggedress, pysjbukse, collegegenser eller lounge wear i ull, en bok .)

Smilende menn med golfutstyr og klær på golfbane
menn som spiller biljard
menn som griller grillmat

Dadchelor party

Tradisjonelt sett har det vært mor som får en babyshower, men det blir stadig vanligere å gjøre en lignende gest for far.

Da ordner kompisene i stand et såkalt “dadchelor party” – en slags siste kveld med gjengen før hverdagen hans fylles med bleieskift og våkenetter.

Noen velger å kjøre samme stil som ved en babyshower for mor, med gavedryss og kaker, mens andre drar i gang fest og feiring i ekte utdrikningslag-stil for den kommende pappaen.

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan dere feirer ham. For eksempel er en morsom idé å lage temafest, der alle må kle seg som stereotypiske fedre. Tenk sokker i sandalene, slitte Levi’s-bukser og skjorte nedi buksa.

(Forslag til produkter som kan legges inn: Klassiske farsdagsgaver ala kopper med påskriften “verdens beste pappa” osv.)

baby med mor som er på middag med familie og venner
baby med mor som er på middag med familie og venner
familiemiddag hvor baby blir holdt av bestemor med foreldrene og familie rundt seg

Velkommen til verden-fest

Noen mødre vil heller ha en feiring etter fødselen, fremfor å dusjes i gaver med babyen i magen. Uansett årsak er det hyggelig å kombinere gavedrysset med å møte den nye verdensborgeren.

Det er vanlig at disse feiringene går litt roligere for seg enn en babyshower, og det trenger heller ikke være så mye leker og spill. Fokuset ligger på å hilse på de nybakte foreldrene og den nyfødte.

Den første tiden etter fødsel blir mange foreldre stresset av alle meldingene de må svare på og av å ha mye besøk, og derfor kan denne type sammenkomst være en fin løsning der alle får møte babyen samtidig.

Dekor og pynt kan du finne på matbutikker og hobbybutikker.

(Forslag til produkter som kan legges inn: Babyklær, leker, bamser, søte kort osv. - evt. ting med påskriften “velkommen til verden”.)

hender som holder opp babyshower kort
mor og to andre damer som smiler med baby shower pynt, mat og gaver på bordet

Babyshower light

Det er ikke like vanlig å arrangere babyshower for en som får barn nummer to, tre eller fire. En babyshower har jo aller mest for seg for en førstegangsfødende, ettersom man da har et større behov for klær, leker og utstyr til babyen. I tillegg er det jo også den første gangen at livet virkelig snus på hodet.

En trend som derfor har etablert seg i USA, er en såkalt “baby sprinkle”. Det betyr at den vordende mor ikke «dusjes» i gaver, men at det isteden «drysses» litt.

Dette er altså en mildere form for babyshower, som kanskje i utgangspunktet arrangeres for å gjøre noe hyggelig for mammaen, og for å samle hele gjengen en siste gang før hun går inn i nyfødt-fasen igjen.