Slik setter du sammen det perfekte ostefatet

oster på fat
Her er Meny sine beste tips om hvilke oster du bør velge.
oster på fat
Fra venstre: Myrdal Kvit Geitost, Raudberg, Gangstad Edel Blå, Golvertind, Alpeost og BæråsCammen.
oster på fat

Et ostefat er perfekt til hjemmekos eller spesielle anledninger. Her er Meny sine beste tips til hvordan du setter sammen et fantastisk og innbydende ostefat.

Komponer ostefatet etter hvor mange som skal spise og gå for ulike typer ost, tilbehør og kjeks. Vi har tatt en prat med Alexander som er ferskvaresjef i Meny og fått tips til hvilke oster du bør velge, og hvilket tilbehør som passer til hvilken ost. Dander alt på et trefat så vil det garantert se fristende ut. Hos Kremmerhuset har de mange ulike i forskjellige størrelser. Ikke glem kniver til ostene og skjeer til marmeladene.

Velg norske oster

Norsk ost er ikke lenger bare gulost og brunost. I dag finnes det mange gårdsysterier som lager prisbelønte oster som løfter ostefatet til nye høyder. Dette er de norske ostene du ikke må gå glipp av. Mange har sverget til fransk, italiensk, spansk eller britisk ost når ostefat skal serveres. Norsk ost hadde verken smaken eller utvalget man fant andre steder i verden.

Heldigvis er dette historie, og ostediskene er fulle av norsk ost i verdensklasse. Faktisk har mange vunnet både nasjonale og internasjonale priser.

BæråsCammen

BæråsCammen er en camembert med mild smak, en klar hvit skorpe og lys ostemasse. Perfekt til ethvert ostefat eller når man bare vil kose seg litt ekstra. Den er mild og god, og passer for alle! Den lages på Strandli Gård i Fiplingdal i naturskjønne Nordland. BæråsCammen har fått navnet sitt fra den naturskjønne Bæråsen som skimtes rett bak familiegården. Osten er velegnet til ostefatet, på godt brød eller kjeks med søtt tilbehør og tørket frukt. Denne passer for eksempel godt sammen med “Eple med granskudd”, en hjemmelaget gelé av håndplukket frukt fra Røyland Gård.

Raudberg

På et lite ysteri i Hemsedal produseres det oster i verdensklasse etter tradisjonsrike oppskrifter. Raudberg er tilsatt hvitmugg under ysting og etterbehandlet med rødkitt på modningsrommet. Den har en rund og moden smak og er myk i konsistensen.

Himmelspannet har mottatt flere priser for ostene sine, blant annet som finalist i årets ost fra Det Norske Måltid. Raudberg er også tildelt Spesialitets-merket.

Golvertind

Golvertind er en blåmuggost som henter inspirasjon fra osteverden i Europa samtidig som den gjennom navn og produksjon er godt forankret i Nord-Norge. Osten har en særegen mild smak som er lett å like for de som ellers er skeptiske til blåmuggoster. Osten er produsert på Strandli Gård i Flipingdal. Den passer fint sammen med Fiken marmelade med portvin eller Solbærsyltetøy fra Røyland Gård.

oster på fat
marmelader på fat
Deilig syltetøy og gele som passer perfekt til osten.
oster på fat
kjeks holdes opp
Vi anbefaler kjeks fra Sætre.

Myrdal Kvit Geitost

Myrdal Kvit Geitost kommer fra geitegården Myrdal på Tysnes, og er godt kjent på Vestlandet. Glade dyr og kvalitetsmelk resulterer i en mild og behagelig geitost. Konsistensen er myk og smidig. Osten kan brukes i alle slags retter som trenger ost, og er også utmerket på et ostefat. Osten kombinerer godt med søtt og skarpt, og fikk spesialitetsmerket i 2018 for unik smak. Passer fint sammen med Jørns chiligele fra Ostegården.

Alpeost

Norsk Alpeost fra Elnesvågen er ystet av frisk, norsk melk fra gårder mellom fjord og fjell rundt Romsdalsalpene. Den er modnet på sør-europeisk vis for å få optimal smaksbalanse og en rund, aromatisk sødme. Osten ble tildelt bronsemedalje under Oste-VM i 2018 samme år som den ble lansert, og er også hedret med spesialitetsmerket for unik smak fra Stiftelsen Norsk Mat. Passer fint sammen med Jørns chiligele fra Ostegården.

Gangstad Edel Blå

En mild og snill blåmuggost produsert av prisvinnende Gangstad Gårdsysteri. Passer fint sammen med Fiken marmelade med portvin eller Solbærsyltetøy fra Røyland Gård.

Tilbehøret

Når du har bestemt deg for oster og tilbehør, ha også noen ulike kjeks til ostefatet. På Meny finner du blant annet pakken “5 kjeks til ost” fra Sætre. Denne er perfekt til ostefatet! Druer passer godt til og ser veldig innbydende ut på ostefatet og om du er glad i fiken kan du også skjære opp noen fiken og legge til. La alt ligge samlet og tett på et fat, som for eksempel disse fra Kremmerhuset, og la det gjerne bugne litt med druer i mellom ostene.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 09:00 - 21:00