Denne glitter-looken er perfekt til partysesongen

Sminke jente med festsminke
Makeupartist Marthe Hesvik backstage under NYFW
Makeupartist Marthe Hesvik

Vi har fått makeupartistens oppskrift på hvordan du legger sminken til jul og fest. Og best av alt: Den er såpass enkel at det nærmest er umulig å mislykkes!

Nå som vi går inn i festsesongen og det skal fikses og ordnes til både julebord, julaften, diverse juleselskaper og nyttårsfeiring, er det slettes ingen dum idé å lære seg å legge en makeup-look som passer til alle de nevnte anledningene.

– Dette er tiden hvor man godt kan våge seg litt ut av komfortsonen og kjøre på med farger og teksturer som popper litt. Derfor tenker jeg at en glitter-look er helt perfekt til partysesongen, sier makeupartist Marthe Hesvik.

Marthe Hesvik er en av landets ledende makeupartister. Hun har jobbet flere sesonger under moteukene i Paris og New York og jobber til daglig innenfor mote og reklamesegmentet. Hun anbefaler alle som skal prøve seg på en ny sminkelook og øve seg litt i forkant, slik at du ikke risikerer å bli stående og vingle med sminkekosten like før julefesten starter.

Hun har mange års erfaring med å svinge sminkekostene i inn- og utland, og har full oversikt over hvilke trender som råder og hva som skal til for å gjøre fjeset klart for jul. Og vi er så heldige at vi har fått henne til å demonstrere hvordan man oppnår en fjong og glitrende julesminke – steg for steg.

Hesvik mener det geniale med å lære seg å legge denne looken, er at du da har en rutine som du kan benytte deg av hele julen igjennom. Ved å variere fargen på glitteret og fargen på leppene, kan du nemlig enkelt skape ulike uttrykk.

– Den er dessuten mye enklere og raskere å legge enn det folk tror.

Det glitrer i trendbildet

Glitter er gjerne en gjenganger rundt juletider, men i år er det ifølge makeupartisten ekstra populært.

– Glitter er ekstremt trendy om dagen! Man leker seg også mye med sterke farger, og både rosa, blått og grønt er superhot! Inspirasjonen er tydelig hentet fra 80-tallet og TV-serien «Euphoria», sier Marthe.

Bærfargede lepper er også i vinden, og denne trenden kommer ifølge Marthe til å holde seg helt frem til sommeren. Investerer du i en bærfarget leppestift nå, kan du med andre ord få bruk for den langt ut i det nye året.

– Vi ser også at rougen er tilbake. Nå går man litt vekk fra at alt skal være brunt og beige og frisker opp ansiktet med blush og highlighter.

Slik legger du glittersminke, trinn for trinn.
Ansiktsmaske påføres med hender med røde negler

Slik får du glitter-looken

Steg 1: Prepp huden

For at sminken skal holde seg hele kvelden, er det viktig å starte med en god prepp. Sørg for at huden er renset og ren – gjerne med en peeling som fjerner døde hudceller og gir glød.

Og ikke glem leppene! De er ofte tørre i vinterhalvåret og har også godt av en skrubb. Deretter gjelder det å gi huden masse fuktighet, gjerne i form av en sheet mask og en god fuktighetskrem.

Steg 2: Øynene

Når du skal ha en del sminke rundt øynene, og særlig hvis du skal bruke glitter eller andre ting som kan drysse, lønner det seg å legge øyesminken først. På den måten slipper du å fikse på huden igjen etterpå.

Begynn med å legge litt concealer eller foundation på øyelokket som en base. Dette demper rødhet og tydelige blodårer, og er ekstra effektiv hvis du har veldig lys hud.

Bøy vippene med en vippetang. Det åpner opp blikket og gjør en enorm forskjell. Bruk av vippetang er dessuten ekstra lurt hvis du skal ha en del maskara, ettersom det gjør vippene tunge og får dem til å falle – og det er jo det motsatte av hva man vil. Det er imidlertid viktig å bruke vippetangen før maskaraen.

Tett igjen «hullene» mellom øyevippene med en myk kajal. Lukk øyet slik at du kommer til mellom vippene og «prikk» med kajalen. Kajalen skal verken på våtkanten eller oppå øyelokket – kun mellom vippene. Dette får vippekanten til å se kraftigere ut og gir øyet et skikkelig løft.

Bruk den samme kajalen til å legge en linje på øyelokket, langs vippekanten. Denne kan du softe ut med fingeren hvis du vil.

Så er det tid for å påføre glitteret. Legg først en base som glitteret kan feste seg på. Ønsker du å legge mye glitter bør du velge glitterlim, men om du vil gå for et lett lag, slik det er gjort her, holder det at du klapper på litt leppepomade. Påfør deretter glitteret med fingeren.

For å fjerne det glitteret som har lagt seg på steder du ikke vil ha det, kan du bruke helt vanlig teip direkte på huden.

Deretter påfører du maskara. Til en glitter-look er det fint med ganske mye maskara, siden dette rammer inn øynene og sørger for at de virkelig kommer i fokus.

Tips! Vil du ha en mer grafisk glitter-look kan du bruke teip til å skape tydelige linjer.
Nærbilde av mascara som påføres øyevippene,
Foundation som blandes ut på hånd
Bland strobekrem med foundation for ekstra glød
To fingre med rød neglelakk demonsterer hvor blushen skal legges
Hold opp to fingre for å se hvor du skal påføre rouge
Nærbilde av nude leppestift som påføres lepper

Steg 3: Hud

For at sminken skal sitte hele kvelden, lønner det seg å starte med en primer. Den sørger også for å jevne ut huden, slik at sminken legger seg finere. Denne bruker du enten i hele ansiktet eller bare på enkelte steder som har en tendens til å bli blanke.

Deretter er det klart for å legge foundation. Velg gjerne en variant med medium dekkevne, ettersom det gjerne er fint med litt mer dekk på kvelden.

Bland noen dråper med strobekrem – en krem med lysreflekterende effekt – inn i foundationen for ekstra glød. Påfør gjerne blandingen med en beautyblender som du trykker lett mot huden.

Velg så en concealer som er litt lysere enn foundationen. Legg den litt under øynene, og trekk den ned mot nesen og ut på kinnbena. Da gir du hele ansiktet et løft. Det er også fint å lysne litt midt i ansiktet, som på haka og i pannen.

Legg så et kremet kontureringsprodukt under kinnbenet for å fremheve det. Dette kan også være en foundation som er mørkere enn den du har brukt i resten av ansiktet.

Legg en kremet highlighter på kinnbena, langs neseryggen (men ikke på nesetippen), i amorbuen, i øyekroken og under brynet. Highlight er makeupartisters hemmelige triks for en fantastisk glødende hud, og et absolutt «must have» denne sesongen.

En kremvariant blender utrolig fint inn i huden og får det til å se ut som om gløden kommer innenfra. En grei huskeregel er at du kun bør legge highlight på de områder du vil fremheve.

Påfør så et transparent pudder. Dette gir ikke dekk eller farge, men matter ned huden og bidrar til at sminken holder seg på plass.

Legg så litt solpudder for å varme opp ansiktet. Før børsten i en «3-tallsbevegelse» på hver side av ansiktet.

Påfør så litt rouge i kinnene. Denne bør ikke legges for langt inn i ansiktet, og en grei huskeregel er å legge to fingre ved siden av nesen og påføre rougen på utsiden av fingrene.

Steg 4: Bryn

Bruk en brynsblyant til å fylle inn «hull» i brynene før du grer dem med en brynsmaskara.

Steg 5: Lepper

Begynn med å legge en lipliner på hele leppen som en base. Dette vil gjøre at leppestiften sitter mye bedre.

Så tar du på leppestift. Siden øynene skal være i fokus, er det til denne looken brukt en nude leppestift. Trikset er å først legge ett lag, kysse av på en serviett, og så legge et lag til. Da har du leppestift som sitter hele kvelden!

Steg 6: Siste finish

Bruk en børste og legg litt pudderhighlight på huden for ekstra wow-effekt.

Avslutt med en settingspray. Den sørger for at sminken smelter enda bedre inn i huden, og dermed både ser ekstra fin ut og holder ekstra lenge. Vær raus med sprayen og påfør den ca. 30 centimeter fra ansiktet.

Voilà - looken er ferdig og du er klar for fest!

Smilende jente med festsminke fester håret bak øret
Fokus på hender til dame som har kost oppi sminke

Disse produktene trenger du for å kopiere looken:

 • Sheetmask som gir fuktighet
 • Vippetang
 • Myk kajal
 • Leppepomade eller glitterlim
 • Løst glitter i valgfri farge. Det som er brukt her er i multicolour – nærmere bestemt sølv med innslag av ulike farger
 • Teip
 • Maskara
 • Primer
 • Foundation
 • Strobekrem
 • Concealer
 • Et kontureringsprodukt i kremform
 • Highlighter, gjerne i kremform
 • Transparent pudder
 • Solpudder
 • Rouge
 • Pudderkost
 • Rougekost
 • Øyenbrynsblyant
 • Brynsmaskara
 • Lipliner
 • Leppestift, gjerne i fargen nude
 • Pudderhighlight
 • Settingspray