Oppskrift på pepperkakedeig

Pepperkakeby
Foto: Matprat.no
Pepperkakeby
Pepperkakeby

Det er årets morsomste tradisjon. Her finner du alt du trenger: Oppskrift på deilig pepperkakedeig, mal til det perfekte pepperkakehuset og den beste glasuren.

Det er jo noe eget med å lage alt helt fra bunnen av. For ikke å snakke om lukten...

DETTE TRENGER DU:

Pepperkakedeig:

  • 150 g smør
  • 150 g sukker
  • 1,5 dl mørk sirup
  • 0,25 ts malt nellik
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts pepper
  • 1 ts malt kanel
  • 1 stk egg
  • 2 ts natron
  • ca. 500 g hvetemel

Karamell:

  • ca. 3 dl sukker

Melisglasur:

  • 2 stk romtemperert
  • eggehvite
  • 0,5 ts sitronsaft
  • 5 dl melis

Lag pepperkakedeigen først!

1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er smeltet. Tilsett nellik, ingefær, pepper og kanel, og rør godt sammen.

2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør inn egg.

3. Ha i natron, og sikt inn mel. Rør alt sammen til en jevn deig. Juster eventuelt tykkelsen på deigen med mer mel. Deigen skal være ganske bløt, den vil bli mye fastere når den avkjøles.

4. Dekk til deigen med litt plastfolie og la den stå kaldt noen timer, gjerne over natten.

Bruk malen og lag pepperkakehuset

5. Elt deigen med litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Skjær ut delene til pepperkakehuset etter malen og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.

6. Stek husdelene midt i stekeovnen på 175 °C i ca. 10 minutter. Juster eventuelt veggene med en kniv eller en palett med en gang du har tatt brettet ut av stekeovnen.

Avkjøl kakene på rist.

Lag karamell til montering av pepperkakehuset

7. Ha sukker i en litt vid, tykkbunnet kjele, og smelt det på middels varme til fargen begynner å bli lys gyllenbrun, og du får karamell. Pass på - her går det raskt fra perfekt til brent karamell.

8. Når karamellen er klar skru platen på det laveste. Sett sammen pepperkakehusdelene med karamellen. Obs! Vær veldig forsiktig slik at du ikke brenner deg. Stivner karamellen raskere enn du klarer å sette sammen huset, skru opp varmen litt igjen.

Lag melisglasur

9. Ha eggehviter i en ren bolle, bruk en visp, og pisk eggehvitene på lav hastighet til de begynner å skumme. Ha i sitronsaft.

10. Sikt inn melis litt etter litt for å unngå klumper. Bytt til en grind og miks det hele sammen på lav til middels hastighet. Da får du en tykk og klebrig glasur, uten at den blir for luftig. Når glasuren har blitt hvit, tykk og fester seg litt til kantene er den ferdig, 2-4 minutter. Tilsett eventuelt litt mer sitronsaft/vann om glasuren er for tykk.

11. Ha litt glasur i en sprøytepose med rund tip (størrelse 6,8 eller 10) og sprøyt “taksteiner” på huset. Begynn nederst og jobb deg oppover på taket. Ha gjerne litt glasur i en sprøytepose uten tip (eventuelt lag et kremmerhus av bakepapir), og klipp et lite hull. Dekorer huset med border og prikker etter egen fantasi.

12. Pynt huset med duse pastellfarger, slik vi har gjort her med Lovehearts, den klassiske non-stopen, eller pynt det med den godisen du liker aller best.

GOD JUL