Tips til julematen med Meny

Julematen med Meny
De flinke ansatte på Meny har mange gode tips til julematen.

Julen er tid for deilig julemat. Vi har tatt en prat med ferskvaresjef Alexander hos Meny som deler sine beste tips til julematen.

God mat og drikke hører julen til. Enten du foretrekker ribbe eller pinnekjøtt, rakfisk eller lutefisk så finner du det hos Meny. Om du vil gå for vegetar er nøttestek populært. I hele desember får du kjøpt ferdig nøttestek hos Meny. De har også smakfulle kaker og desserter.

Pinnekjøtt

Visste du at en tredjedel av oss spiser pinnekjøtt til jul? Når ferskvaresjef Alexander velger ut pinnekjøtt er det to ting han ser etter, kjøttfylde og marmorering. Et godt pinnekjøtt bør ha fett for å få den fyldige smaken. Alexander sin favoritt er pinnekjøtt fra Tind. Meny har både røkt, og urøkt. Tind ligger i Stranda i møre og romsdal og har 124 års lang produksjonshistorie. Med kompetanse som er bygget over 100 år, er resultatet tydelig. Server pinnekjøttet gjerne med kokte poteter, kålrotstappe, vossakorv og tyttebær sammen med kraften som har dannet seg nederst i kjelen. Kraften siles og serveres rykende varm.

Et par gode tips: Begynn med å vanne ut pinnekjøttet i minst 12 timer, helst over natten og bytt vann et par ganger. Damp pinnekjøttet på toppen av mandelpoteter istedenfor på rist eller pinner. Potetene blir ikke mos, men faste og deilig smakfulle.

Mann fra Meny som holder opp pinnekjøtt
Alexander anbefaler pinnekjøtt fra Tind.

Ribbe

Den beste ribba kommer fra en gris som har det godt. Ribbe fra Jæren Smak er godt marmorert, god kjøttfylde og akkurat nok fett til å gi sprø svor og saftig, smakfull ribbe. Dette er Meny sin premium ribbe. Denne finner du i ferskvaredisken og i frysedisken, begge er like gode alternativ. Husk å gni den godt inn med salt og pepper to dager før den skal stekes. Ferskvaresjef Alexander sitt beste tips er at den ofte trenger litt lengre tid i ovnen enn hva det står i mange oppskrifter.

Server gjerne med rosenkål fra Ek Gård, småpoteter fra Bjertnes og Hoel, en god ribbesaus og nystekte medisterkaker av Meny sin egen medisterdeig. Hos Meny finner du også sossiser og julepølser av utegris fra Bjuland Gård, både rå og ferdig kokte. Disse produktene er helt fantastiske da de kommer fra en produsent som setter dyrevelferd høyest på sin liste.

Mann fra Meny som holder opp ribbe
Både ribbe fra ferskvaredisken og frysedisken er gode alternativer til julemiddagen.

Rakfisk

For veldig mange er rakfisk en juletradisjon, og hos Meny er det mange typer å velge mellom. Alexander sin favoritt er rakfisk fra Noraker gård, som vant Gullmedalje under rakfiskfestivalen. Noraker Gård ligger i Aurdal i Valdres og drives i 12. generasjon. De har lange tradisjoner i å legge rakfisk, og det merkes på kvaliteten. Server gjerne rakfisken med perlepoteter fra Bjertnæs og hoel, lefser fra bakstfjøla, røros rømme, løk, egg og et godt smør til flatbrødet.

Lutefisk

I fiskedisken hos Meny finner du lutefisk fra Værøy i Nordland produsert av Brødrene Andreassen, som tidligere har vunnet VM gull. Den er passe lutet slik at den kan nytes av både voksne og barn. Tilbehøret er det som gjør lutefisk til lutefisk. Her finnes det mange ulike kombinasjoner, og mange har sine egne preferanser. Alt bra brunost til sirup kan serveres med lutefisken. Ertestuing, bacon, ribbefett og mandelpoteter er det vanligste tilbehøret til lutefisk, men brunost, sennep eller sennepssaus, mandelpotetlefser, smør, hvit saus og stekt løk er like vanlig. Når de steker ribbe til varmdisken hos Meny tar de vare på det gode smakfulle fettet og pakker den ut i butikken.

Mann fra Meny som holder opp fisk
Lutefisk til venstre og rakfisk til høyre.

Vegetarisk

Om du ikke spiser kjøtt får du kjøpt ferdig nøttestek hos Meny i desember. Perfekt for deg som skal ha vegetarianere til bords i julen, eller om du ikke ønsker å lage nøttestek fra bunnen selv. Det er en klassisk nøttestek med lokk av butterdeig som gjør den saftig, smakfull og perfekt til å servere til store og små anledninger.

Drikke til julematen

God drikke hører julen til, og da handler det om å finne de riktige. Et tips er Julefripa, en kjempegod alkoholfri ipa med eple og kanel fra Klokk og Co. Den passer ypperlig til for eksempel ribbe og pinnekjøtt. Klokk og co har også en American Pale Ale som går utmerket til rakfisk, lutefisk og juletorsk. Et annet godt tips er Sprudlande Margaret som produseres på Balestrand i Sogn, med smak av rabarbra og eple. Denne passer til alt og kan nytes av alle.

Dessert

Hva er vel et julemåltid uten dessert? Du må ikke bake selv eller bestille kake fra et bakeri for å kunne by på lekre og smakfulle kaker og smådesserter. Hos Meny tilbyr de et godt utvalg kaker og smådesserter som lett kan ta hedersplassen på kakebordet. Ulike typer terter og mousser, Bavarois, ostekake, veganske kaker, sjokoladekaker og marsipan. Ferskvaresjef Alexander sin favoritt er sitronterte med marengs. For å finne din favoritt anbefaler han å starte i den ene enden og prøve alle sammen.

brett med kaker
Ulike typer terter og mousser, Bavarois, ostekake, veganske kaker, sjokoladekaker og marsipan.

Produkter

Aktuelle tilbud

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 09:00 - 21:00