Tre oppskrifter til julen fra Olivenlunden
Usikker på hva du skal servere i julen? Her får du tre fine oppskrifter fra Olivenlunden.
Usikker på hva du skal servere i julen? Her får du tre fine oppskrifter fra Olivenlunden som garantert blir en suksess.
- Pinnekjøtt med solbærsaus, bakt jordskokk og kålrotstappe
- Restefest med woket ribbe og grønnsaker
- Tilslørte bondepiker med pistasjkrem og balsamico
Pinnekjøtt med solbærsaus, bakt jordskokk og kålrotstappe
Et smakfullt og aromatisk festmåltid der det tradisjonelle pinnekjøttet får følge av en fruktig saus med Balsamico med solbær, myk kålrotstappe med Juleolje, og søt jordskokk med sprø kanter. En moderne vri på en norsk klassiker – perfekt til høytid og helg.
Ingredienser til 4 porsjoner
Pinnekjøtt og urter
- 1,6 kg pinnekjøtt
- 2 ss sennepsfrø
- 2 ss friske timianblader
- 2 ss friske estragonblader
- 2 ss friske oreganoblader
- 3 ss frisk gressløk
Saus med solbær og rødvin
- 3 ss finhakket sjalottløk
- 2 ss Hverdagsolje fra Olivenlunden
- 3 ss Confit av tyttebær og ingefær fra Olivenlunden
- 5 ss Balsamico med solbær fra Olivenlunden
- 2 dl rødvin
- 2 dl kjøttkraft
- 4 laurbærblad
- Nykvernet sort pepper
Bakt jordskokk
- 16 jordskokk
- 1–2 ss Hverdagsolje fra Olivenlunden
- Salt og pepper
Kålrotstappe med crème fraîche og svart pepper
- 1 kg kålrot
- 2–3 ss Hverdagsolje fra Olivenlunden
- 4 ss Juleolje fra Olivenlunden
- 1,25 dl fløte
- 1 ts svart pepper
- Vann
- Salt
Fremgangsmåte
Pinnekjøtt:
Damp pinnekjøttet på lav varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at det alltid er nok vann i kjelen. Etterfyll med kokende vann ved behov, så prosessen forblir jevn. Hold kjøttet varmt til servering.
Bakt jordskokk:
Vask jordskokkene godt, og kok dem i lettsaltet vann – som poteter. Når de er avkjølt nok til å håndteres, riv dem i munnstore biter og legg i en ildfast form. Vend med Hverdagsolje, og krydre med salt og nykvernet sort pepper. Stek på 210 grader med overvarme og vifte til de er lett karamelliserte i kantene.
Kålrotstappe:
Skrell og kutt kålroten i små biter. Ha i en gryte med Hverdagsolje, og tilsett akkurat nok vann til å dekke. Kok uten lokk til vannet er fordampet – følg godt med mot slutten så det ikke svir seg. Kjør til puré med fløte og Juleolje, og smak til med svart pepper.
Solbærsaus:
Surr sjalottløk i Hverdagsolje til den er myk. Tilsett Confit av tyttebær og ingefær, Balsamico med solbær, rødvin, kjøttkraft og laurbærblad. La sausen koke til den har redusert noe og fått fylde. Smak til med nykvernet sort pepper.
Servering:
Legg pinnekjøttet på et fat eller en rist, og hell over sausen slik at kjøttet glaseres. Dryss over friske urter og sennepsfrø. Du kan variere sammensetningen av urter etter smak og tilgjengelighet.
Restefest med woket ribbe og grønnsaker
Har du ribberester igjen etter julemiddagen? Gi dem nytt liv i denne varme og smakfulle retten med sprø grønnsaker og en sur-søt saus laget med Balsamico med eple og kanel. En uventet og utrolig god kombinasjon – dette må rett og slett oppleves.
Ingredienser
- Kjøtt
- 1 kg ferdig stekt svineribbe i biter (kan gjerne være rester)
- Sur-søt saus
- 2 dl eplejuice
- 3 ss Balsamico med eple og kanel fra Olivenlunden
- 0,5 dl mangopuré
- 3 ss ketchup
- 2 ss soyasaus
- 1–2 ss maisenna
- Havsalt fra Camargue (Fleur de sel), etter smak, fra Olivenlunden
Ris og grønnsaker
- 3 dl jasminris
- 0,25 hodekål
- 2 grønne paprika
- 5 sjalottløk
- 5 hvitløksfedd
- 2 røde chili
- Hverdagsolje fra Olivenlunden
- Havsalt fra Camargue (Fleur de sel), etter smak, fra Olivenlunden
Fremgangsmåte
Sur-søt saus
- Bland eplejuice, mangopuré, Balsamico med eple og kanel, ketchup og soyasaus i en gryte.
- La det småkoke i 4–5 minutter.
- Rør ut maisenna i litt kaldt vann, og tilsett det i en tynn stråle mens du rører, til sausen tykner til ønsket konsistens.
- Smak til med Havsalt.
Ris og grønnsaker
- Kok risen etter anvisning på pakken.
- Strimle kål, og skjær paprika og sjalottløk i grove biter.
- Skjær hvitløk i skiver og grovhakk chili (uten frøene).
- Varm en stor stekepanne eller wok godt opp med ca. 4 ss Hverdagsolje.
- Stek ribbebitene raskt på høy varme til de får fin farge. Ta dem ut av pannen og sett til side.
- Tilsett litt mer olje og varm pannen godt opp igjen. Ha i grønnsakene og wok dem raskt på høy varme.
Tips: For ekte wok-effekt må varmen være høy og bre seg oppover sidene – bruk helst en wokpanne eller en veldig varm stekepanne.
Servering
- Legg risen på et stort serveringsfat.
- Fordel grønnsakene og ribbebitene over.
- Hell den varme sur-søte sausen over, slik at alt er godt dekket.
- Server umiddelbart.
Tilslørte bondepiker med pistasjkrem og balsamico
Tilslørte bondepiker er en klassiker. Prøv vår variant med pistasjkrem og balsamico. Den smaker fortreffelig!
Ingredienser
- 0,25 dl Julebalsamico fra Olivenlunden
- 90 g blanding av pistasjnøtter, mandler og hasselnøtter
- 1 ts Havsalt fra Camargue fra Olivenlunden
- 12 røde epler
- 6 ss Balsamico av eple fra Olivenlunden
- 4 appelsiner
- 4 ts Blomsterhonning fra Olivenlunden
- 500 g tørt brød
- 1 ts revet muskatnøtt
- Hverdagsolje fra Olivenlunden
- 1,5 dl fløte
- 2,5 dl Pistasjkrem med olivenolje og ristede pistasjnøtter fra Olivenlunden
- 2,5 ss Olivenolje med grønn sitron fra Olivenlunden
Tilberedning
- Bland nøttene med Julebalsamico i en bolle og dryss over 1-2 små ts Havsalt. La nøttene marinere ca. 1 time
- Fordel nøttene jevnt utover et stekebrett med bakepapir og stek på 200 grader i ca. 10 minutter, vend underveis. La dem deretter hvile i 30 minutter
- Knus nøttene grovt i en kjøkkenmikser og sett til side
- Skrell eplene og skjær i terninger. Vend inn med 4 ss Balsamico av eple og la epleterningene marinere i minst 1 time
- Press juicen ut av appelsinene og sett til side.
- Ta epleterningene ut av bollen og ta vare på marinaden. Stek dem med Hverdagsolje i en medium varm stekepanne til de blir gylne.
- Hell marinaden og appelsinjuicen i stekepannen sammen med eplebitene og la det koke til det blir en kompott
- Tilsett 4 ts Blomsterhonning mot slutten av kokingen og smak til med muskat. Sett til side og la eplekompotten avkjøles
- Del det tørre i brødet i passende biter og kjør det til smuler i en kjøkkenmikser. Tørrstek brødsmulene til de får en lys gyllen farge
- Bland sammen Olivenolje med grønn sitron og Pistasjkrem og vend inn i pisket fløte
- Lag tilslørte bondepiker lagvis i serveringsglass: litt eplekompott, brød, karamelliserte nøtter, eplekompott, kremfløte med Pistasjkrem og topp til slutt med et lett dryss av brød og karamelliserte nøtter