Inviter til middag på 17. mai - Tips til meny

Fokus på mobil som tar bilde av et pådekket bord
Grillet laks med frisk mangosalsa på et fat med lefser

17. mai er en dag med rom for mye latter, hygge og ikke minst - god mat. Vi har gjort klar middagsmenyen til deg som har bedt gjester.

Sett stemningen med å servere en stående forrett. Med et folkehav i gatene og mye på agendaen er det gjerne litt vanskelig å forutse det nøyaktige tidspunktet for gjestenes ankomst.

Erstatt derfor den tradisjonelle forretten med deilig tapas. Server smakfulle oster og salt spekeskinke, så har gjestene noe godt å kose seg med mens du gjør ferdig middagen.

Gladlaks

Hvis du ikke allerede har gjort det, ta frem grillen for sesongen! For mange er det tradisjon å spise laks på 17. mai og vi foreslår derfor at du serverer grillet laks med frisk salsa. NAM!

Hoveddel

  • 600 g laksefilet
  • 1 ss olje til pensling
  • 8 stk hvetetortilla/ fullkornstortilla

Glaze

  • Saft av 1 stk lime
  • 3 ss flytende honning
  • 1 ss rapsolje
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts grovkvernet pepper

Dressing

  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss ekstra virgin olivenolje
  • Saft av 1⁄2 stk lime
  • 1⁄4 ts kajennepepper
  • 1⁄2 ts flaksalt

Salsa

  • 1 stk gul paprika
  • 1 pakke cherrytomat
  • 2 stk vårløk
  • 2 stk avokado
  • 3 ss finhakket frisk koriander

Slik gjør du

  1. Lag dressing. Riv hvitløk på et lite rivjern. Visp sammen revet hvitløk, olivenolje, limesaft og kajennepepper i en bolle. Smak til med salt.
  2. Rens paprika for stilk og frøkapsel. Del paprikaen i små terninger. Del cherrytomater i fire og hakk vårløk. Ha grønnsakene i bollen med dressingen.
  3. Del avokado i to. Fjern stein. Bruk en skje og ta kjøttet ut fra avokadoskallet. Del avokadokjøttet i mindre biter og ha det i bollen med resten av grønnsakene.
  4. Finhakk koriander, ha det i bollen og bland alt godt sammen.
  5. Pensle laksefilet med olje. Legg fisken med kjøttsiden ned på grillen i 3-4 minutter, snu fileten og grill videre på indirekte varme i ca. 10 minutter.
  6. Pisk sammen ingrediensene til glazen. Pensle fisken med glaze mot slutten av grilltiden, gjenta gjerne penslingen flere ganger.
  7. Bruk en rund utstikker (10-12 cm i diameter) eller et stort glass og stikk eller skjær ut 2 små maistortilla per tortillalefse. Varm gjerne tortillalefsene raskt på grillen før servering.
  8. Lag tortillachips av tortillalefserestene. Klipp dem i små trekanter. Ha i en bolle sammen med olje, salt og paprikapulver. Stek nederst i ovn på 160 °C i 10 min. Avkjøl.
  9. Anrett tortillalefser med frisk salsa og grillet laks, server gjerne med noen grillede lime og pynt med frisk koriander.
Grov rullekake dekorert med jordbær og basilikum