Mat til bursdagsfesten
Mange vil si at god mat er noe av det viktigste når man skal arrangere fest. Vi har samlet noen tips som gjør det lettere å planlegge mat til bursdagsfesten.
Koldtbord, buffé eller tapas – kjært barn har mange navn. Denne type mat er perfekt å servere når man skal arrangere bursdagsfest – enten jubilanten fyller 18, 30 eller 50 år.
For å imponere ekstra mye kan du servere retter som oppleves som avanserte og gjerne tidskrevende – men som i realiteten er lekende lett å lage.
Trikset er å servere mat som i stor grad kan tilberedes på forhånd, slik at du kan ta i mot gjestene med hvilepuls. Har du dårlig tid er det også lov til å «jukse» ved å kjøpe noen ferdiglagde retter.
Hvordan beregne bursdagsmat til mange?
Det kan være vanskelig å beregne mat til mange, da det ofte kommer an på om gjestene er småspiste eller storspiste. En god regel er å beregne ca. 500 gram mat per person, der cirka halvparten er kjøtt eller fisk.
Har du bedt mange kvinner, barn eller eldre i bursdagen din, kan du trygt beregne litt mindre. Men husk – lager du skikkelig digg mat spiser gjestene gjerne litt ekstra.
Når gjestelisten bikker 10 ...
... er det viktig å være realistisk når du planlegger. For at du skal oppfylle vertsrollen, bør du servere retter som kan lages før gjestene kommer.
Det er også viktig å tenke på at du serverer mat som det er lett å spise stående. Du vil ikke at gjestene skal stå med rumlende mager, mens de venter på at stolene skal bli ledige.
Det er også lurt å servere et bredt utvalg, slik at alle finner noe de kan spise – selv om de foretrekker glutenfritt og retter uten kjøtt.
Enkel mat til bursdag: Grillspyd
Vi erklærer derfor grillspyd som bursdagsfestens ultimate vinner.
De kan spises stående, tilberedes på forhånd – og med disse oppskriftene vil du i tillegg imponere stort. Det krysser av alle boksene.
Hotte kjøttboller med yoghurt
Server de smakfulle lammebollene på spyd med paprika eller andre saftige grønnsaker. Nytes aller best i kombinasjon med yoghurtdressing og grillet sitron.
- Vanskelighetsgrad: Enkel
- Tid: 20–40 min
Dette trenger du
- 400 g kjøttdeig av lam
- 1 dl griljermel eller strøkavring
- 1 stk sjalottløk
- 1 stk egg
- 2 stk finhakket rød chili
- 1 ts malt ingefær
- 2 ts malt koriander
- 1 ts salt
- 1 ss olje til pensling
- 2 stk grønn paprika
- 8 stk grillspyd
Til yoghurtdressing
- 1 beger yoghurt naturell
- 4 ss finhakket frisk mynte
- ca. 1 ss sitronsaft
Slik gjør du
Oppskriften gir ca. 24 kjøttboller.
- Rens løk og chili, finhakk dem. Ha finhakket løk og chili i en bolle sammen med kjøttdeig, griljermel, egg og krydder. Bland ingrediensene godt sammen til du har en jevn deig. Form små kjøttboller i hånden med hjelp av en fuktet teskje. Legg bollene på en tallerken med plastfolie, da blir det lettere å ta dem opp når de skal tres på spyd.
- Rens paprika og skjær den i passe store biter. Tre kjøttboller og paprika på spyd. Pensle kjøttbollene med litt olje og legg dem på grillen. Snu spydene ofte og grill til kjøttbollene har fått en jevn og fin farge rundt det hele.
- Bland sammen yoghurt og finhakket mynte, smak til med sitronsaft, salt og pepper.
NB. Bruker du trespyd? Husk å bløtlegge spydene i 20-30 minutter, så de ikke tar fyr under grillingen.
Grillspyd med kamskjell og appelsin
Saftige grillspyd med kamskjell og appelsin. Med denne farlig gode kombinasjonen får milde og søte kamskjell møte friske og nydelige appelsin. Nam!
- Vanskelighetsgrad: Enkel
- Tid: 20–40 min
Dette trenger du
- 12 stk kamskjell
- 1 ss flytende honning
- 1 stk appelsin
- 1 ss revet frisk ingefær
- 2 ss olje
Slik gjør du
- Legg grillspyd av tre i vann.
- Tin kamskjell om de er fryst, og fjern det harde muskelfestet som sitter på skjellmuskelen.
- Del appelsin i to og deretter i fire. Del tre av bitene i til sammen like mange biter som antall kamskjell.
- Press saften av den siste appelsinbiten i en skål og bland inn honning og revet ingefær. Sett til side.
- Tre kamskjell og appelsin annenhver gang på grillspyd, pensle med litt olje og krydre med litt salt og pepper
- Grill spydene på høy varme 1 minutt på hver side. Løft dem litt vekk fra varmen og pensle dem med marinaden.
- Server med en gang, og drypp over resten av marinaden.
- Kamskjell skal ha kort varmebehandling, ellers vil de bli tørre og harde. De kan godt være litt rå i midten.
Grillspyd med sopp
Marinert sopp er undervurdert! Marinert i en balsamico og soya er dette en garantert suksess.
- Vanskelighetsgrad: Enkel
- Tid: 20–40 min
Dette trenger du
- 500 g frisk sjampinjong eller aromasopp
- 3 ss balsamicoeddik
- 1 1⁄2 ss soyasaus eller tamari
- 4 båter finhakket hvitløk
- 2 ts finhakket frisk timian
- 2 ss olivenolje
Slik gjør du
- Legg grillspyd av tre i vann.
- Del store sopp i to og børst vekk eventuelle jordrester. Ha all soppen i en bolle.
- Rør sammen balsamicoeddik, soyasaus, finhakket hvitløk, timian og olivenolje. Gni soppen forsiktig inn med blandingen.
- Tre soppen på grillspyd og grill spydene i 3-4 minutter på hver side, til de har fått fin farge.
Sataymarinert skinkebiff
Folkets favoritt! Server satayspyd med svinebiff som er marinert med en herlig peanøttsaus.
- Vanskelighetsgrad: Enkel
- Tid: Under 20 min
Dette trenger du
- 4 stk skinkebiff à ca 200 g
- 1 glass peanøttsmør
- 3 ss mørk soyasaus
- 2 stk lime
- ½ stk hakket, frisk rød chili
- 2 båter hvitløk
- 2 dl lett kokosmelk
- 2 ss frisk koriander
- 2 ss sesamfrø
Slik gjør du
- Ha peanøttsmør, soyasaus, limesaft, chili, hvitløksbåter og kokosmelk i en foodprosessor og miks til en puré.
- Skjær skinkebiff i passelige biter og tre på spyd. Mariner grillspydene med litt av peanøttsausen.
- Grill spydene i noen minutter på hver side til de har fått en fin farge.
- Server med frisk koriander, sesamfrø og peanøttsaus.
Du finner ingredienser hos Meny og Rema 1000.
- Oppskrifter og bilder
- matprat.no