Honning produsert på vårt tak!

Bier på taket
Fotograf: Gunnar Bækkevold
Skihonningen
Honningen vår.
Bier på taket
Bier på taket
Bier på taket
Bier på taket

Vi har fått oss en helt egen husbirøkter, nemlig Alexander Du Rietz. La oss fortelle dere litt mer om vårt prosjekt på taket.

Vi har fire kolonier på taket vårt, alle med hver sin dronning. Disse blir brukt av et tusentalls små bier hver dag om sommeren, og de beveger seg i ca 3 km radius rundt senteret vårt. Biene har forskjellige oppgaver inne i kuben, og når de er ute og flyr, er de kun på jakt etter blomster som kan gi kolonien i kuben pollen og nektar.

Bievennlige planter

I anledning bikubene på taker har vi anlagt ett mål med blomsterhage på bakkeplan, her er det ca 5000 planter anlagt av Mester Grønn. Disse blomstene blir flittig brukt av bier og humler, de koser seg rett og slett skikkelig.

Det brukes røyk på biene for å berolige de, de tror nemlig da at det skogbrann som er en av deres naturlige fiender. Dersom en skogbrann oppstår fyller de honning blæra med honning for å forberede evakuering når brannen kommer, og de blir veldig daffe og sløve. Når Alexander høster på taket må han være ganske rask, dette fordi det på sensommeren er røving. Røving er at biene vil stjele mat, for det er generelt mindre nektar i naturen. Dette er en av grunnene til hagen som er anlagt, nettopp for å stimulere biene på sensommeren så de får mer mat.

Honning fra Ski - en søt gave!

Biene som flyr rundt her i sentrum av Ski skal sanke inn masse god nektar som blir Skihonningen. Etter at nektaren er høstet her på taket går det videre til fabrikken på Gran i Hadeland. Først skyter vi rammene opp i den automatiske skrellemaskinen med varme, så skal den gjennom honninghøsteren der rammene skal punkteres. Så går alle rammene videre på båndet, etter det kommer den inn i slyngen også stenger man lokket. Etter ca 20 minutter kommer honningen ut.

Honningen fylles på glasskrukker, og voila så har vi vår helt egen Skihonning! Glass med honning fra Ski kan nå kjøpes i Kundeservice på senteret. En søt gave til deg selv eller noen du er glad i!

Pris på honningen vår:

  • Små: 75,- 140g
  • Store: 225,- 500g

Blomster som biene elsker:

  1. Våren: Or, Hassel og selje
  2. Tidig sommer: Løvetann, Parklind, kastanje
  3. Sommer: Bringebær (den viktigeste trekkplanten for bier), hvitkløver