Topp turen med god turmat
Ikke et stygt ord om den gode, gamle matpakken, den duger fremdeles. Men i 2024 kan turmat være så mye mer.
Siden både mat og tur er i vinden for tiden, har vi fått noen tips og oppskrifter fra en som har appetitt på begge deler.
Bodil Dorothea Gilje (38) vokste opp i en turglad familie, og interessen for friluftsliv ble derfor vekket tidlig. Men det var først i godt voksen alder at hun tok det et skritt videre. Hun begynte å drømme om å kunne klare seg helt alene ute i naturen, og læringskurven var bratt da hun først våget seg utpå. En ting var å finne riktig utstyr, hun måtte også lære seg å beherske nye utfordringer og venne seg til å sove ute, ikke minst måtte hun bli venn med mørket. Utelivskarrieren skjøt imidlertid fart, og i 2017 ble hun kåret til «Årets turjente».
Som friluftsfrelst og med utallige timer og døgn bak seg ute i naturen sommer som vinter, har Bodil fått mer erfaring i kokkelering under åpen himmel enn de fleste av oss. Våren er hennes favorittsesong, på denne tiden av året spiser hun måltider ute så ofte som mulig. Hun pakker gjerne med seg vaffeljernet i sekken, og baking på bål er også blant favorittene. Med litt forberedelser før hun drar hjemmefra kan det fort bli alt fra pizzabunner til kanelsnurr og deilige rundstykker.
Pannestekte rundstykker
Dette trenger du:
- Ca 150 g hvetemel
- Ca 100 g grovt mel
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts salt
- 1 dl frø (linfrø, gresskarfrø o.l.)
- 1 dl kokosmasse (valgfritt)
- 150-200 ml kokosmelk
- Smør til steking
Slik gjør du:
- Bland sammen alt det tørre i en brødpose hjemme.
- Bland i kokosmelk når du er ute på tur, spe på med vann eller melk til du har en deig.
- Deigen elter du ved å klemme på posen utenfra.
- «Velt» deigen ut i stekepanna i små stykker som du klemmer litt flate – da er det lettere å få de gjennomstekt.
- Stek på lav/middels varme og snu de ofte.
- Vær tålmodig!
“Gjør klart det meste før du drar hjemmefra. Lag ferdige melblandinger i brødposer, kutt grønnsaker osv, så er det enda enklere å lage maten ute.”
Nachos à la Bodil
Dette trenger du:
- 1 pose tortillachips
- 400 g kjøttdeig
- 1 pose tacokrydder
- 2-3 vårløk
- 200 g revet ost
- 1 boks mais
- Ett glass salsa
- Jalapeño i biter (valgfritt)
- 1 lime
Slik gjør du:
- Stek kjøttdeigen først. Samtidig kan du kutte vårløk i biter.
- Bland inn tacokrydder og deretter vårløk.
- Ta ut kjøttdeigen (legg den på en tallerken) og legg tortillachips i bunn av stekepanna, legg kjøttdeigen oppå.
- Husk å bruk svak varme så ikke tortillachipsene svir seg.
- Ha på salsa, mais og ost på toppen.
- Legg på lokk (eller aluminiumsfolie) og stek på svak(!) varme i cirka 20-30 minutter, til osten er smeltet.
- Server med lime.
TIPS:
Skal du steke mat på bål er det viktig å unngå direkte varme og store flammer. Stek heller i varme glør, eller hold maten litt unna flammene.
Tursnurrer
Dette trenger du:
- 1 ferdig pizzabunn
- 50 g Bremykt smør
- 4 ts kanel
- 4 ss sukker
- En håndfull rosiner
- Eventuelt: melkesjokolade, sjokoladepålegg eller brunost
Slik gjør du:
- Rull ut pizzabunn på bakepapiret som følger med.
- Smør Bremykt utover hele deigen.
- Dryss på kanel og sukker.
- Rull deigen sammen igjen og del i cirka 10 biter.
- Klem bollene litt flate, så er det lettere å få de gjennomstekt.
- Stek på lav varme under lokk (eller aluminiumsfolie).
- Husk å snu kanelbollene et par ganger så det ikke svir seg.
TIPS:
Bruk en gassbrenner med bred varmeflate. Mange «minibrennere» er best for koking av vann. Jo bredere varmen sprer seg under stekepanna, jo mindre brent blir maten på midten. Du finner gassbrennere hos blant annet Jernia.
Vindskjerm rundt gassbrenneren gjør det lettere å steke på svak varme.