17. mai leker du kan leke inne

To gutter i dress med bukseseler og sløyfe

Vi er godt vant til skiftende vær og på denne dagen kan dette fort bli en utfordring. Vi har derfor samlet sammen de kjekkeste lekene som dere kan leke inne.

Dette er barnas dag og hva er det barn elsker? Jo, de elsker å leke.

Fiskeleken

La barna fiske etter godsaker. For å gjøre det veldig enkelt kan man bare knyte en klesklype på en snor og bruke denne som fiskestang. Henger man opp et laken kan barna for eksempel fiske i trappen slik at den som henger på fangsten sitter skjult. For å gjøre leken enda morsommere kan han eller hun tøyse litt innimellom ved å henge på en sokk eller en tom dorull.

Hatteleken

Hatteleken er broren til den velkjente stolleken. Leken starter med at alle sitter i en ring, og en vilkårlig starter med hatten på hodet. En person må være musikkansvarlig og kan derfor ikke bli med. Når musikken starter flytter man hatten fra hodet til hodet.

Den som har hatten på hodet når musikken skrus av, er ute av leken. Vedkommende går ut av ringen, de andre setter seg nærmere og fortsetter leken på samme vis. En person går ut hver gang, helt til kun en person sitter igjen. Det er personen som går av med serien og får tittelen hattemesteren.

Morder og detektiv

Til tross for en litt uhyggelig tittel er denne leken er en favoritt hos barna. Den passer ypperlig om man er åtte stykker eller flere, og leken krever ingen forberedelser. Skru av lyset og trekk for gardinene slik at rommet blir mørkt.

En person må være leder, og kan derfor ikke delta. Det er nemlig denne personen som bestemmer hvem som skal være morderen, og hvem som skal være detektiv. Alle de andre er bare seg selv.

Deltakerne stiller seg med ryggen mot lederen og lukker øynene. Lederen går rundt i rommet og gir en person 3 tydelige prikk. Denne personen er da utpekt som morderen. En annen person får 2 tydelige prikk. Denne personen er da detektiven. Resten av gjengen får en 1 prikk.

Når samtlige har blitt prikket på ryggen, kan alle åpne øynene og begynne å bevege seg rundt i rommet. Nå skal detektiven finne ut hvem morderen er, uten selv å avsløre sin egen rolle. Morderen går rundt i rommet og «dreper» en og en ved å prikke dem på skulderen.

Lagspilleren som blir «drept» venter i et par sekunder før vedkommende faller om. Her kommer den største underholdningsfaktoren inn. Man velger selv hvor dramatisk man skal gjøre «dødsfallet».

Når detektiven tror han/hun vet hvem morderen er, stoppes spillet for å avklare dette. Dersom detektiven gjetter riktig vinner han/hun. Hvis det er feil fortsetter spillet. Spillet avsluttes når morderen blir identifisert.

Hemmelig oppdrag

Her gjelder det å holde maska under middagen. Før alle setter seg til bords legger du en lapp under hver tallerken. På hver lapp står det et unikt oppdrag man skal gjennomføre i løpet av middagen. Det kan for eksempel være at man kun kan snakke om været eller at man skal gjemme bestikket til sidemannen.

Her velger man helt fritt, men tilpass gjerne etter aldersgruppen. Dette kan bli veldig gøyalt. Målet er å komme seg gjennom hele middagen uten at noen gjetter ditt oppdrag.

Klassikerne

Husk også at det er mange av klassikerne som egner seg godt når man skal leke inne: Hviskeleken, gjemsel, gjetteleken, mitt skip er lastet med og limbo. Du kan også finne frem en kortstokk eller et brettspill. Kanskje det er på tide med et nytt spill?