Tips til bærekraftige interiørvalg

Utstilt interiør hos Bolia

Er du bevisst på å ta mer bærekraftige valg i hjemmet? Vi har snakket med Bolia, Kid og Jernia på senteret om å ta mer bærekraftige interiørvalg.

Det er mange ulike ting vi kan gjøre for å skape et mer bærekraftig hjem. Alt fra valg av produkter med tanke på materiale, produksjon og levetid på produktene. Bærekraft handler også om å velge produkter som fremmer etiske arbeidsforhold, gjenbruk og holdbarhet.

Produkter som varer

Når du skal kjøpe noe nytt, se på hva produktene er laget av og planlegg kjøpene. Skal du bytte ut noe hjemme, kanskje du kan gi videre eller selge det du skal bytte ut? Hos for eksempel Bolia har de fokus på bærekraft i alle ledd - fra design, til materialvalg, emballasje og transport. Først og fremst skal produktene holde i mange år.

Naturlige materialer er også mer bærekraftige, og Bolia har fokus på biologisk nedbrytbare og naturlige fargestoffer. De fleste av møbelstoffene er OEKO-TEX-sertifiserte. Det er en garanti for rene materialer uten bruk av farlige kjemikalier og de er produsert under ansvarlige forhold, både sosialt og miljømessig. Bolia har også Bergo-stoffet som er laget av resirkulerte flasker, og Ocean-stoff som er produsert av overskuddsmateriale fra oljeindustrien uten bruk av vann.

Dame står foran kjøkkenprodukter
Dame står foran kjøkkenprodukter
Kjøkken produkter
Dame holder kjøkkenservice

Sertifiseringer og miljømerking

Et tips når du ønsker å undersøke om produkter og bedrifter er mer bærekraftige, er å se etter sertifiseringer og miljømerking. Hos Kid interiør finner du for eksempel svanemerkede stearinlys og kubbelys. Disse merkede lysene er laget av fornybar stearin, inneholder ikke palmeolje, soter lite, er parfymefrie, og er et godt klimavalg fordi de ikke frigjør ekstra CO2 ved brenning.

Kid Interiør har også downpass-sertifisert dun som betyr at man kan spore dunprodukter helt ned til gårdsbruk, type fugl og produksjonsmetode. Alle produkter med denne sertifiseringen har et unikt kontrollnummer som gjør hele prosessen sporbar, og det kontrolleres at det ikke forekommer tvangsforing eller plukk av dun og fjær fra levende dyr. Kid er også den første interiørkjede i Norge som har resirkulert dun. Hos Kid finner du blant annet produkter merket med Organic Content Standard som er en sertifisering av økologiske produkter, Woolmark kvalitetssertifisering og mye mer. Derfor er det lurt å se på produktene etter sertifiseringer og miljømerking for å finne de mer bærekraftige alternativene.

Produkter til hjem
Mann holder kjele

Resirkulerte råvarer

Dersom du skal velge mer bærekraftige produkter, prøv å velge produkter med resirkulerte råvarer. Visste du at 42% av alle stekepanner og kjeler som selges hos Jernia består av mer enn 50% resirkulerte råvarer? Jernia har et stort fokus på bærekraft. Hos de finner du alt fra mer miljøvennlige malingstyper, oppbevaringsposer i silikon som kan gjenbrukes opptil 3000 ganger, farge til jeans som gjør at de varer lengre, og rengjøringsmiddelet One Tab som er biologisk nedbrytbare tabletter du selv blander ut på flaske, slik at flaskene kan brukes om og om igjen.

Jernia har også utviklet sitt eget bærekraftige merke Verde som er en serie gryter og stekepanner. Verde har salgsstart i begynnelsen av desember. Produktene er produsert på klimanøytral fabrikk og av 90% resirkulert stål fra Norge, Sverige og Finland. Alle produktene i serien er 100% resirkulerbare da det ikke er brukt miksede materialer. For at produktene skal være 100% resirkulerbare er det brukt keramisk belegg på stekepannen helt fritt for fluor og plast (PFAS og PFOA). De har også et børstet design som er mer bærekraftig enn polert da det gir mindre avfall og mindre feilproduksjon. For å få mer kontroll på vare-veien og råvarene, er en fabrikk i Norden valgt ovenfor å velge en fabrikk i for eksempel Asia.

Det er 25 års garanti på grytene og 5 år på pannen, og all emballasje er 100% resirkulert papp. Dette er en serie som er laget for å vare lenge og for dagens- bruk og koketopper.

Produkter

Aktuelle tilbud

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00