Høstens råvarer

La deg inspirere av sesongens råvarer på kjøkkenet. Meny og Rema 1000 guider oss til hvilke råvarer som gjelder denne sesongen.
Høsten er her og vi bytter ut grillmat med høstmat som fårikål, smakfulle supper og gryter. Det å spise råvarer som er i sesong er bra både for miljøet og kroppen vår. Hos Meny og Rema 1000 finner du et godt utvalg norske råvarer, noe som betyr både mindre transport og mindre langvarig lagring. Høsten er blant annet høysesong for norske grønnsaker som er perfekte til både supper, gryter og alene.
Kjøtt til gryta
Nå vil vi trekke oss inn etter sommeren og lage lune retter. Gryteretter er en klassiker om høsten. I ferskvaredisken hos Meny finner du blant annet bog, høyrygg og bibringe som passer perfekt i gryta. Det er også sesong for lam. Fårikål er en tradisjon for mange om høsten, men lam kan også brukes til mange ulike lammegryter som lammegryte med rotgrønnsaker, lammefrikassé eller en lammegryte med urter. Mulighetene er mange og fremgangsmåten er som regel ganske lik.
Norsk lam
Norsk lam er en fantastisk råvare som passer til mye mer enn i gryta. Prøv deg på klassiske retter som lammeskank, lammecarré eller en lammestek til søndagsmiddagen. Det finnes også mange andre spennende oppskrifter. Hva med en lammeburger, spicy lammespyd eller en smakfull lammecurry?
Krabbesesong
Høsten markerer starten på krabbesesongen, en av havets virkelige delikatesser. Visste du at krabbefiske hovedsakelig foregår om høsten og vinteren? Det er nemlig da kvaliteten på krabben er aller best. Krabbene trekker inn på grunnere vann og fyller seg med mat, noe som gir fyldigere klør og mer smakfullt kjøtt. Meny trekker frem taskekrabben som den mest vanlige i Norge. Den finnes langs hele kysten og er lett å få tak i i sesong. Du kan servere kokt krabbekjøtt med loff, smør, majones og sitron, eller bruk det som hovedingrediens i spennende retter som crab rolls, hjemmelagde krabbekaker, pasta med krabbe og chili, eller maki-ruller med krabbe og avokado. Sesongen er kort, så grip sjansen til å nyte fersk krabbe mens den er på sitt beste.


Høysesong for norske grønnsaker
Gode grønnsaker er like gode alene som i middagsretter. Du kan gjerne ta utgangspunkt i grønnsakene først for å deretter bestemme deg for hva du vil lage. Kanskje har du lyst å prøve deg på vegetar? Blant høstens grønnsaker er løk, purre, kålrot, gulrøtter, blomkål, brokkoli, pastinakk, sellerirot og rødbeter. Lag ovnsbakte grønnsaker, brokkoli- og blomkålgrateng eller rotmos. Det er tilbehør som passer det aller meste. Eller hva med en deilig gulrotsuppe eller kremet soppsuppe? Grønnsakene passer også godt oppi gryta. Et spennende tips kan være å variere den klassiske fredagstacoen med taco med crispy blomkål. Om du har lyst på en sunnere snacks kan du prøve deg på en honningstekt kålrot, grønnsakschips eller du kan dele grønnsakene i lange smale biter og spise med dipp.
Søte og saftige bær
Høsten er tid for søte og saftige bær, både bringebær og blåbær setter prikken over i-en på høstmiddagen med sine friske, søtsyrlige smaker. Rema 1000 tipser om å bruke ferske bær til sesongens desserter. Bær passer godt til blant annet lune smuldrepaier og klassisk pavlova med krem og bær. Eller hva med å servere en rustikk galette? En fransk bærtærte som er enkel å lage og ser imponerende ut på bordet. Uansett er bær alltid en sikker vinner på dessertbordet om høsten.


