Bier og bærekraft
Bier på taket, søppelhåndtering og fremtidige planer. Vi har tatt en prat med driftssjef Ole om hva senteret gjør for å bidra til en mer bærekraftig hverdag.
Med dagens miljøutfordringer er det viktig å sette fokus på små og store tiltak som bidrar til en mer bærekraftig hverdag. Vi har tatt en prat med driftssjef Ole på senteret. Senteret har blant annet egen senterhage anlagt av Mester Grønn, som har et stort fokus på bærekraft. Her er noen tiltak og fremtidige planer senteret har, og noen tips fra Mester Grønn om bærekraftige valg.
Energisparende tiltak og søppelhåndtering
I dag har senteret blant annet ulike tiltak for å spare energi. På senteret finnes det 44 sensorer som kontinuerlig måler Co2, temperatur og luftfuktighet. Co2 nivå er viktig fordi det forteller noe om luftkvaliteten, og vi vet at god utskiftning av luft er viktig. Verdiene for Co2 skal ikke overstige 1000-1200 ppm., og senteret har verdier fra ca. 450 ppm. til topper på ca. 650 ppm. Senteret er også utstyrt med topp moderne SD-anlegg som styrer luft, varme, kjøling, snøsmelt etter innetemperatur og Yr. Senteret bruker også Airtight som er et system som justerer ventilasjonen for et stabilt trykk i hele bygget. For eksempel minskes trekk i inngangspartiene som senker behovet for å varme opp/ kjøle ned luft.
Fakta
Visste du at bygninger bruker 40% av verdens energi, og av det lekker over 12% energi ut i ingenting?
For å redusere energibruken er det LED-belysning i alle fellesarealer som styres av ur eller tilstedeværelse. Senteret benytter seg av Energinett for å overvåke energiforbruket og ved hjelp av dette kan man finne feil som gjør at energiforbruket øker og raskt rette opp. Ole forteller at siden enøktiltakene startet har senteret spart ca. 2 000 000 kWh pr år, noe som tilsvarer forbruket til 130 husstander pr år. Senteret har i dag et forbruk i året på ca. 9 000 000 kWh, som tilsvarer 600 husstander.
Et annet fokusområde for senteret er søppelhåndtering. Gode og effektive avfallsløsninger er med å øke sorteringsgraden. Det kastes ca. 740 tonn avfall som tilsvarer 1800 husholdninger per år, og sorteringsgraden er ca. 70% på årsbasis, slik at det da blir igjen ca. 220 tonn restavfall.
Bievennlige blomster
Visste du at du kan kjøpe senterets egenproduserte honning i Kundeservice? På taket av senteret finnes nemlig fire kolonier med hver sin dronning.
Utenfor senteret kan mennesker og insekter nyte deilige dager i vår egen senter-hage. Med ekspertise fra Mester Grønn har vi her anlagt en blomsterhage med ca. 5000 bievennlige planter på bakkeplan.
Bier, humler og andre pollinerende insekter er nødvendige for at blomstrende planter skal kunne formere seg. Faktisk er opp mot 30% av all maten vi spiser direkte eller indirekte avhengig av bestøvningen som bier gjør. Hos Mester Grønn finner du blomster, planter, løk og frø som er merket “Bievennlig”, disse både tiltrekker seg bier og har pollen/ nektar som biene trenger.
Fairtrade
Som en del av Mester Grønn sitt fokus på bærekraft har de også Norges største utvalg av Fairtrade-merkede blomster med blant annet roser, grenroser, alstromeria, krysantemum, brudeslør, grennelliker og vakre buketter. Til jul har de også Fairtrade-merkede julestjerner.
Fairtrade-standardene har omfattende krav til bærekraftig jordbruk som beskytter nærmiljøet og klimaet, og dette er med på å sikre bedre arbeidsforhold og helsebetingelser. Det oppfordres til økologisk jordbruk, genmodifiserte vekster er forbudt, utrydningstruede arter skal beskyttes og biologisk mangfold fremmes. Ved å kjøpe Fairtrade-merkede produkter er du med på å bekjempe verdens fattigdom.
Mester Grønn fører også potteserien ECOPOTS som kombinerer bærekraft og design. Pottene er laget av resirkulert plast og har et tidløst og klassisk design, og de kommer til både inne og utebruk. Bærekraft handler også om holdbarhet og pottene i serien har en levetid på opptil 10 år. Hos Mester Grønn har de også gjenbrukbart handlenett.
Fremtidige planer
For fremtidige planer så nevner Ole bruk av Bream in Use, som er en internasjonal standard for å klassifisere driften av eiendommer opp mot miljø. Med dette planlegges det måling av uteluft og inneluft ved å sette inn utstyr som måler forskjellen på luftkvaliteten, hvor opplysningene blir publisert på hjemmesiden. Dette kan være nyttig informasjon for allergikere i pollensesongen når konsentrasjonen av pollen er høy. En annen fremtidsplan som planlegges er solceller på taket av senteret.
Artikkel om bærekraft