Klær til skolestart

To gutter og en jente som står ute
Vi gir deg våre beste tips og råd til shoppingturen før skolestart.
Gutt i grønn genser og svarte bukser
Nærbilde av blå sko
Genser og bukse fra Brando Kids. Sko fra Skoringen.

Å møte igjen klassekamerater og lærere etter en lang sommerferie blir ekstra stas i nye klær. Ta med barna – og disse gode rådene – på shopping før skolestart!

Husker du følelsen av å begynne det nye skoleåret i et splitter nytt antrekk? Her er noen tips og råd til shoppingturen før skolestart.

Ta bevisste valg

Selv om det både er hyggelig å handle sammen, og kanskje litt stas for barna å få plukke ut nye klær, er det viktig at du som forelder er med og tar gode valg. Det aller viktigste når det kommer til skoleklær er nemlig komfort, og det skal føles behagelig både å sitte ved pulten, løpe ute i friminuttet og klatre i klatrestativet.

Gå derfor for klær som er enkle for barna å selv ta av og på, samt sitter løst og gir god bevegelighet. Så kan du heller la barna velge tilbehøret selv, som et kult belte eller en fin hårbøyle.

Jeans, hettegensere og collegegensere er eksempler på plagg som er behagelige, og ofte veldig populære blant barna. Hettegensere og collegegensere finner du i mange ulike farger og med ulikt print, slik at de kan finne sine favoritter. Hos Brando Kids finner du et godt utvalg til alle aldre fra merker som blant annet Hummel, Levi’s og fler. Ellers har også Lindex og Cubus veldig mye fint og passende til skolestart.


Til venstre. Jente med rosa sekk og solbriller. Til høyre: tre barn, en gutt og to jenter, som går langs en vei
Kjole til venstre fra Brando Kids. Oransje shorts, genser og t-skjorte fra Lindex. Lilla boblejakke og jeans fra Brando Kids.
Fargerike sko og jeans
Jente med olabukse og lilla boblejakke
Sko fra Skoringen. Antrekk fra Brando Kids.
Jente i blå genser og beige veske
Strikker, strikkagenser og rosa kjole
Lyseblå genser fra Bik Bok, veske fra Morris. Rosa kjole og genser fra Brando Kids.
Svarte sko og blå sparkesykkel
Gutt som tar på seg en lyseblå hjelm.
Sko fra Shoeday. Hjelm fra Sprell.

Velg klær som varer

Tenk at klærne skal vare så lenge som mulig. Velg klær i gode og slitesterke materialer som tåler både lek, vær og vind. Naturmaterialer som ull, lin og bomull er gode valg, og sjekk gjerne om sømmene ser ut til å tåle en trøkk. Hvis de er av god nok kvalitet, kan klærne få et nytt liv etter at barna dine har vokst ut av dem.

Husk at klærne skal komme seg helskinnet gjennom skoledagen, og tåle alt fra friminutt utendørs til matsøl i lunsjpausen, så velg heller plagg i mørke farger som ikke blir like fort skitne.

TIPS

De fleste plagg kan repareres eller sys om, slik at de holder lenger. Noen klesmerker tilbyr også gratis reparasjon om det for eksempel blir rifter i stoffet eller glidelåsen blir ødelagt.

Til venstre: To jenter med skinnjakke og boblejakke. Til høyre: Gutt med skjortejakke og dunvest
Lys skinnjakke til venstre fra Companys og lilla dunjakke fra Brando Kids. Dunvest og skjortejakke til høyre fra Skonnord.
Gutt i olajakke som holder basketball
Gutt i beige bukse og beige sko
Olajakke fra Levis. Sneakers fra Skoringen.
Rosa veske på scooter
Jente på oransje scooter i rosa kjole
Rosa veske fra Morris. Kjole fra Companys.
Jente i hvit genser og blått skjørt
Nærbilde av en hvit genser og en rosa sekkereim
Skjørt og genser fra Gina Tricot.

Pass på at klærne passer

Det finnes ikke noe mer irriterende enn litt for små strømpebukser eller en bukse med for vidt liv som må trekkes opp og holdes på plass. Så vær nøye med at klærne passer, særlig klær på underkroppen som er mest irriterende at sitter feil.

Når det er sagt, kan det være lurt å heller kjøpe for store klær enn for små. Det gjør ikke noe at en t-skjorte er litt lang eller en genser litt for vid. Barna vil tidsnok vokse inn i dem. Er buksa for vid, kjøp et belte som holder den der den skal være.

TIPS

Barn vokser ofte ut av klærne før de blir slitt, og plaggene har gjerne lang levetid igjen selv om barnet ditt har vokst ut av dem. Kanskje nabolaget eller skolen har en form for byttering der for små klær kan gå i arv?

Til venstre: Jente med kjole og olajakke. Til høyre: Tre ungdom med sekker og ytterjakker
Kjole og olajakke til venstre fra Brando Kids. Rosa veske til høyre fra Morris.
hvite joggesko med grønne detaljer
Jente i trapp
Sneakers fra Eurosko. Antrekk fra Gina Tricot.
Jente med heklet genser, lys jakke og bag
Jente som holder lysegrønn bag
Jakke fra Message, genser fra Bik Bok. Bagger fra Day Birger Et Mikkelsen.

Husk at det blir høst

Selv om det er varmt ved skolestart blir det fort høst, og det kan være lurt å forberede garderoben på kaldere og våtere vær innen skolen begynner. Så invester gjerne i noen varme plagg mens du først er i gang.

Når det kommer til skotøy kan sneakers fortsatt brukes i begynnelsen av skoleåret, men utover høsten burde man heller gå for gode vanntette, samt gå til innkjøp av et par koselige lune innesko til regnfulle dager.

Når barna skal prøve sko er det lurt å prøve skopar med uttagbar såle, så får du sett at foten passer. Spør gjerne butikkansatte om hjelp når du skal kjøpe sko, de vet hvordan man kjenner at skoene sitter som de skal.

TIPS

I overgangsfasen mellom sommer og høst er lag-på-lag en klassisk vinner, og det er alltid lurt å sende med barna en ekstra genser i sekken. Ha også et ekstra skift liggende på skolen, så er man forberedt om høstregnet kommer plutselig.

Til venstre: Gutt med beige sekk og rutete jakke. Til høyre: Gutt med sekk, caps og rutete jakke
Skjortejakke til venstre fra Junkyard og skjortejakke til høyre fra Carlings.
To gutter og en jente som står inne på Ski Storsenter

Til de større barna

De litt eldre barna har nok flere tanker om hvordan de ønsker å gå kledd og har en større forståelse for hva de trenger i hverdagen. Den personlige stilen begynner å ta form og barna er nok mer bevisst på hva de liker. Ikke trenger man være like bekymret over møkkete klær heller, da hopping i sølepytter og leking i skolegården kanskje ikke er like aktuelt lenger. Hos de eldre kan man derfor fint kombinere både lyse, mørke og fargerike klær.

Til sensommeren og høsten er tynne dunjakker og skjortejakker perfekt, særlig i lag med hettegensere eller strikk. Lek deg frem med flere lag!

Aktuelle merkevarer