Blomster for bier

Bie i blomst
Birøkter Alexander ser på biene som nyter blomsterhagen på ski storsenter
blomster i hagen på Ski Storsenter
blomster i hagen på Ski Storsenter
blomster i hagen på Ski Storsenter
blomster i hagen på Ski Storsenter
Birøkter viser frem bier fra en kube på taket av Ski Storsenter

Visste du at vi har vår egen hage med bievennlige planter? Her finner du blant annet lavendel, ridderspore og astilbe. Og du, blomster gjør oss glade.

Vet du hva blomster gjør med oss?

De bidrar faktisk til å gjøre oss mer oppstemte, produktive, samt øke trivsel og velvære. I senterets blomsterhage finnes det ca 5000 planter anlagt av Mester Grønn. Alle plantene er bie og humlevennlige noe som gjør at biene og humlene i kan kose seg her. På taket til senteret finnes nemlig fire kolonier, alle med hver sin dronning. Biene har en viktig funksjon i naturen og må derfor tas vare på.

Bienes funksjon

Visste du at biene har en viktig rolle i naturen? Deres rolle er nemlig å pollinere matplantene våre. Det er derfor viktig å opprettholde økosystemer som sprer pollen. Det er honningbiene som står for flest blomster besøk, men andre arter som sprer pollen er humler, sommerfugler, vesper og fluer. I dag er 10% av våre bie- og humlearter truet eller nær truet og står på listen over arter som kan være i fare for å forsvinne.


Senterets blomsterhage

En av grunnene til at senterets blomsterhage er anlagt er for å stimulere biene på sensommeren så de får mer mat. I hagen finnes phox lav, tiarella sky rocket, akeleie, ryllik, oregano, geranium, storkenebb, kattemynte, akeleiefrøstjerne, ridderspore, astilbe, astrantia, lavendel, phox høy, makedonia rødlnapp, purpursoljhatt, sedum og ormedue. Alle er svært bievennlige og noen som for eksempel geranium og storkenebb er spesielt populært for sommerfuglene som også bidrar til pollineringen.

Løkene er også viktig på grunn av tidlig blomstring. I hagen er det plantet crocus, tulipaner og allium, perleblomster og noen narsisser.

Alt som er plantet er ikke sprøytet og det er kun brukt naturgjødsel noe som er viktig for insekter og bier.

Blomster gjør oss glad

Hva gjør blomster med deg? Mange mener at blomster gjør oss mer oppstemte, produktive, øker trivsel og velvære. For eksempel kan blomster og grønne planter i hjemmet bidra til et bedre innemiljø med bedre luftfuktighet. Ofte gir vi blomster til noen vi ønsker å glede, til spesielle anledninger eller for å pynte opp hjemme. Hos Mester Grønn har de fokus på bievennlige blomster ved at plantene inneholder biemat i form av pollen eller nektar, og at de er produsert på en slik måte at de ikke er skadelig for bier og andre pollinerende insekter.

Se etter blomster, planter, løk og frø som bærer merket “bievennlig” neste gang du handler hos Mester Grønn.