Solkremguiden

Apotek1 Solkrem
Apotek1 hjelper deg gjerne med å finne riktig solkrem.
Apotek1 Solkrem
Apotek1 Solkrem
Apotek1 Solkrem
Husk solbeskyttelse til barna!

Ordentlig smøring og riktig solbeskyttelse er viktig for en trygg sommer. Vet du egentlig hvilken solkrem du bør velge og hvorfor?

Solbeskyttelse er et tema som interesserer mange. Det er viktig å beskytte seg mot solens stråler og unngå å bli solbrent. Å bli solbrent øker blant annet risikoen for hudkreft, fører tidlig aldring og rynker, og tørker ut huden. Det finnes mange ulike merker, ulik faktor og egne kremer som er spesielt for barn. Du finner et godt utvalg hos Apotek 1 og Vita.

Hva er UVB og UVA?

UV-stråler er ultrafiolette stråler som kommer fra sola og som kan skade huden. Vi skiller mellom UVB og UVA strålene hvor UVB er de strålene som gjør at huden brennes og blir rød ved for mye eksponering. UVA strålene er ikke like sterke, men er de som trenger ned i huden og fører til rynker og aldringstegn. Solkrem bør derfor beskytte med både UVB og UVA stråler.

Hva er forskjell på solkrem til barn og voksne?

For de minste bør man gjerne velge solkremer som er spesielt for barn. Disse er gjerne ekstra egnet for sensitiv hud, samtidig som de tåler kontakt med sand og vann ekstra lenge. Barnesolkremene inneholder typisk ikke-kjemiske filtre som gjør at risiko for allergi er lavere, mens voksenkremer ofte inneholder kjemiske filtre.

Velg riktig solfaktor

Behovet for solbeskyttelse avhenger av hvor sterk solen er og hvilken hudtype du har, og det er derfor individuelle forskjeller for hvilken faktor som er riktig. Kreftforeningens anbefaling er å bruke minimum solfaktor 30. Velg gjerne en høy faktor tidlig i sesongen og gå ned til lavere faktor etterhvert som du har fått et godt grunnlag. Husk at solfaktoren svekkes jo lenger det er siden du smurte deg og det er derfor viktig å smøre jevnlig. Barnas hud er ekstra sensitiv mot solens stråler så gå gjerne for en høyere faktor til barn.

“Smør deg en halvtime før du skal ut i solen og gjenta smøringen gjennom dagen. Husk alltid å smøre på nytt etter bading.”

Riktig bruk av solkrem

Smør solkremen jevnt og bruk nok krem. Om du bruker for lite solkrem oppnår du ikke solfaktoren oppgitt på flasken. Smør deg ca en halvtime før du skal ut i solen og gjenta smøringen gjennom dagen, spesielt etter bading. Ikke glem de utsatte områdene som ører, nese og hals. Også leppene kan bli solbrent, så bruk en solstift med faktor 50. Om du skal bruke solfaktoren fra i fjor må du huske å sjekke at den ikke har gått ut på dato.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 09:00 - 21:00
Åpent i dag 10:00 - 21:00