Bærekraft og miljø
Biegård på taket, søppelhåndtering og mer. Med dagens miljøutfordringer er det viktig å sette fokus på tiltak som bidrar til en mer bærekreaftig hverdag.
Vinner av Årets grønne driftsteam 2023
Hvert år gir Grønn Byggallianse prisen Årets grønne driftsteam til et team som utmerker seg gjennom sitt arbeid med å redusere miljøbelastningen til bygg. I år ble prisen delt ut for ellevte gang, og team Ski Storsenter konkurrerte med både Newsec og Entra om tittelen.
Det var statssekretær Elisabeth Sæther fra Olje- og energidepartementet som delte ut prisen på Grønn driftskonferanse den 14. november.
Vinner av Bærekraftprisen 2022
Ski Storsenter ble vinner av NCSC Bærekraftprisen 2022 under kjøpesenterkonferansen!
Bærekraftprisen deles ut til et kjøpesenter som har satt tema bærekraft på sin agenda i 2020 og 2021 eller før for å tilfredsstille dagens og framtidens krav til hvordan et senter skal bidra til samfunnet lokalt og globalt. Fokus på engasjement fra kunder, leietakere og nærmiljøet, tilrettelegging for bærekraftige rutiner, leietakere og sirkulærøkonomi og naturligvis lønnsomme (over tid) tiltak er viktige stikkord.
Juryens begrunnelse for seieren:
"Vinneren utmerker seg med et svært engasjert senterteam som er både innovative og opptatt av å skape et kjøpesenter som inngår i steds/byutvikling ved å ta i bruk ny teknologi, engasjere leietakerne, inkludere kundene og lokalmiljøet og tatt en rolle for bedre ivaretakelse av enkeltmennesker i nærområdet. Alt dokumenteres med høy måloppnåelse innenfor KPI’ene på eksempelvis energibruk, vann og avfallshåndtering. Fokus på sine ansatte og samfunnsansvar med ulike prosjekter og aktiviteter gjennom året er også senterets sterke side.
Juryen lot seg spesielt imponere over den fine «senterhagen» hvor de i samarbeid med leietakeren Mester Grønn har laget en oase som benyttes av pollinerende innsekter, kunder, lokalmiljøet og ikke minst barnehagene som kommer for å lære om plantene."
Miljøfyrtårnsertifisering
Ski Storsenter er miljøfyrtårnsertifisert. Miljøfyrtårn gir virksomheter gode forutsetninger for å bidra til flere av bærekraftsmålene. Miljøfyrtårn er først og fremst et verktøy for 8 av de 17 målene.
Virksomheter som velger å implementere og aktivt bruke Miljøfyrtårns miljøledelsessystem er i stor grad med å bidra til en bærekraftig utvikling. Den endelige effekten vil være avhengig av virksomhetens evne og vilje til å bruke systemet og gjennomføre forbedringer. Analysen bygger på Miljøfyrtårns egen faglige vurdering basert på Future Fit-rammerverket.
Energisparende tiltak og søppelhåndtering
I dag har senteret ulike tiltak for å spare energi. På senteret finnes det 44 sensorer som kontinuerlig måler Co2, temperatur og luftfuktighet. Co2 nivå er viktig fordi det forteller noe om luftkvaliteten. Verdiene for Co2 skal ikke overstige 1000-1200 ppm., og senteret har verdier fra ca. 450 ppm. til topper på ca. 650 ppm. Senteret er også utstyrt med topp moderne SD-anlegg som styrer luft, varme, kjøling, snøsmelt etter innetemperatur og Yr. Senteret bruker også Airtight som er et system som justerer ventilasjonen for et stabilt trykk i hele bygget. For eksempel minskes trekk i inngangspartiene som senker behovet for å varme opp/ kjøle ned luft.
For å redusere energibruken er det LED-belysning i alle fellesarealer som styres av ur eller tilstedeværelse. Senteret benytter seg av Energinett for å overvåke energiforbruket og ved hjelp av dette kan man finne feil som gjør at energiforbruket øker og raskt rette opp. Siden enøktiltakene startet har senteret spart ca. 2 000 000 kWh pr år, noe som tilsvarer forbruket til 130 husstander pr år. Senteret har i dag et forbruk i året på ca. 9 000 000 kWh, som tilsvarer 600 husstander.
Les mer om energisparende tiltak her
Et annet fokusområde for senteret er søppelhåndtering. Gode og effektive avfallsløsninger er med å øke sorteringsgraden. Det kastes ca. 740 tonn avfall som tilsvarer 1800 husholdninger per år, og sorteringsgraden er ca. 70% på årsbasis, slik at det da blir igjen ca. 220 tonn restavfall.
Bier og honningproduksjon
Visste du at du kan kjøpe senterets egenproduserte honning i Kundeservice? På taket av senteret finnes nemlig fem bikuber med hver sin dronning. Hver bikube har ca 50-80000 bier, og midt på sommeren legger dronningen 2-3000 egg om dagen. Biene beveger seg i ca 3-5 km radius rundt senteret vårt. En bie produserer 1 spiseskje med honning i løpet av livet, og biene besøker ca 2 millioner blomster for å produsere 1 kg honning.
I 2021 produserte biene ca 230 kg honning på Ski Storsenter og vi forventer at avlingen i 2022 vil tilsvare fjoråret.
Utenfor senteret kan mennesker og insekter nyte deilige dager i vår egen senter-hage. Med ekspertise fra Mester Grønn har vi her anlagt en blomsterhage med ca. 5000 bievennlige planter på bakkeplan.
Bier, humler og andre pollinerende insekter er nødvendige for at blomstrende planter skal kunne formere seg. Faktisk er opp mot 30% av all maten vi spiser direkte eller indirekte avhengig av bestøvningen som bier gjør. Hos Mester Grønn finner du blomster, planter, løk og frø som er merket “Bievennlig”, disse både tiltrekker seg bier og har pollen/ nektar som biene trenger.
Honningen vår blir blant annet servert til frokost på Thon Hotel Ski og brukt i kaffebaren til Stockfleths. Glass med årets honning fra Ski kan nå kjøpes til 75,- i Kundeservice på senteret.
"Alle kan gjøre litt"
"Alle kan gjøre litt" er en kampanje på Ski Storsenter med ekstra fokus på miljø og bærekraft, med budskapet om at alle har mulighet til å bidra om de ønsker. Her trekker vi frem fine historier fra våre butikker og viser hva som blir gjort for en mer bærekraftig hverdag, både av senteret og butikkene - som for eksempel at du at The Body Shop jobber for å redusere bruk av plastikk.
Dette har vi også laget artikler om, så les for eksempel om bærekraft på Rema 1000 eller om hvordan du kan kle deg miljøvennlig
Denne uken har vi også hatt forskjellige aktiviteter på senteret, som for eksempel en innsamlingsstasjon i samarbeid med Røde Kors.
Miljøfyrtårn-sertifisering i våre butikker
Flere av våre butikker er Miljøfyrtårn-sertifisert. Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Noen av butikkene på senteret som er sertifisert er Meny, Match, Jernia og Vinmonopolet.
- Jernia skal være et ansvarlig selskap som går foran i arbeidet med å skape en mer bærekraftig handel. Dette gjelder også den menneskelige og sosiale siden av bærekraft-begrepet, den som handler om å starte med oss selv og våre nærmeste, skriver Jernia på sin nettside.
Inkluderende arbeidsliv
Flere av våre butikker jobber også med inkluderende arbeidsliv, som blant annet Brilleland og Norli.
- IA-avtalens innsatsområde, organisering og virkemidler skal støtte arbeidet som ledere, tillitsvalgte, verneombud og ansatte gjør i den enkelte virksomheten. Det handler om et godt forebygende arbeidsmiljø- og sykefraværsarbeid, men også om å være tidlig ute med kartlegging, drøfting og innsats for kompetanseheving. Virksomhetenes arbeid og innsats på disse områdene bidrar til å forebygge og redusere sykefravær og frafall og legger til rette for inkludering, skriver Regjeringen på sin nettside.
Bidra til å redusere matsvinn med Too Good To Go
Visste du at i Norge kaster vi 385.000 tonn mat i året? Med appen Too Good To Go «redder» du mat fra caféer, kiosker og restauranter fra å kastes, og bidrar til å redusere matsvinn.
På Ski Storsenter kan du hente mat via Too Good To Go-appen hos blant annet Narvesen, Råde Bakeri og Espresso House.
Ladesatsjoner for elbil
Hos oss er det enkelt å lade elbilen! Med ladebrikke fra MER eller Elbilforeningen, app fra MER eller ved hjelp av SMS.
Ladestasjoner (gjelder ikke hybrid-biler) finner du på øverste parkeringsplan P3 av typen:
- 7 stk 230V 16A Type 2
- 3 stk 400V 32A Type 2
Du finner mer informasjon på vår parkeringsside.
Hentepunkt
Hos Kundeservice Ski Storsenter kan du både hente og sende pakkene dine. Vil du prøve det du har bestilt har vi lekre prøverom. Ønsker du ikke å beholde klærne eller det du har bestilt, er det bare å returnere det der og da. Les mer om hentepunkt her.